Supraviețuirea speciei?

      No Comments on Supraviețuirea speciei?

mountains_scgfx_004_b_v01_0208Supraviețuirea speciei umane ?!

Ați fost la filmul Inferno? Este cel mai recent film inspirat din cărțile lui Dan Brown, primul și cel mai cunoscut fiind Codul lui Da Vinci.

Nu scriu o recenzie la film și sincer nici nu îl recomand. Personal nu mi-a stârnit interesul iar acțiunii i-a lipsit acel stil specific primului film.

Însă ce mi-a stârnit curiozitatea a fost exact prima scena precum și tema centrală a filmului.

Nu dau nici un spoiler. Nu vreau să vă stric plăcerea de a viziona filmul. Ceea ce urmează să scriu se întâmplă în primele 2 minute.

Tema filmului este suprapopulația planetei, iar unul dintre protagoniști ridică o întrebare, dacă nu filosofică, chiar practică.

”Având în vedere rata creșterii populației, în următorii 40 de ani ne vom afla în pragul extincției ca specie (posibil, poate nu extincție totală, dar colapsul civilizației da). Avem de ales, omorâm jumătate din populația globului acum și supraviețuim ca specie sau riscăm și poate murim ca un întreg”.

Sunt sigur că ideea este pusă în discuție mergând pe firul de a rămâne pe această planetă și nu de a forma colonii extraterestre, care la rândul ei este ceva destul de spectaculos și improbabil în următorii 40 de ani la un nivel atât de mare.

Bun! Și întrebarea vine de la sine, Tu ce alegi?

Este un exercițiu mental superb, dacă nu chiar real.

Când am fost la un film, eram cu un bun prieten, și l-am auzit spunând imediat după prezentarea ipotezei că răspunsul este clar: specia trebuie să supraviețuiască.

Eu nu am spus nimic. În mintea mea era exact opusul.

Interesant nu?

Dar care sunt argumentele mele?

Mi-a luat ceva timp să mă gândesc de ce am reacționat atât de diferit. Vă prezint o serie de argumente sau opinii personale de ce aș alege varianta cu cei 40 de ani.

  1. Cu toții avem dreptul la viață. Cei care deja suntem născuți avem datoria și responsabilitatea de a o trăi în concordanță cu natura. Da, trebuie făcute schimbări, dar cei care deja sunt o pot face. Dreptul la viață îl au și copiii care urmează să se nască, care încă sunt o idee pentru viitorii părinți. Însă cu pragmatismul de rigoare în cazul unei catastrofe, ca în acest scenariu, acești viitori copii nu trăiesc încă. Prin urmare, nu m-aș focaliza pe cei care ar veni ci pe cei care deja sunt.
  2. Cine ar decide care va rămâne în viață și care moare? În film soluția este practică din acest punct de vedere: se merge pe o selecția naturală forțată. Dar mă întreb, câți dintre cei care sunt de acord cu înjumătățirea populației ar fi entuziasmați să se sacrifice pe ei înșiși pentru supraviețuirea speciei. Prin urmare, revin la prima idee, focalizarea pe cei deja prezenți.
  3. Omenirea este foarte ingenioasă. Capacitatea de a avea o conștiință atât de complexă este blestemul dar și binecuvântarea speciei. Dacă toată energia s-ar concentra pe supraviețuire, găsirea și implementarea de soluții, sunt sigur că s-ar face pași enormi. Garantează acest lucru succesul în 40-50 de ani? Nu neaparat, dar să ținem cont unde am fost și unde am ajuns în 50, 100 de ani.
  4. Fără a părea dramatic, dar dacă nu reușim să găsim soluții pentru supraviețuirea speciei noastre, fiind puși în fața unui termen limită și a capacității de a prevede catastrofele de acest gen, atunci oare chiar merităm să supraviețuim încă 100, 200, 300 de ani? Într-un final, nu tot acolo se ajunge? De ce să comiți un genocid când putem să lăsăm natura să își urmeze cursul. Noi am fi a șasea extincție, conform filmului, de pe această planetă.
  5. Cine garantează că peste 100 de ani, în ciuda înjumătățirii populației pentru supraviețuire, nu va avea loc o alta catastrofă iar rezultatul ar fi la fel?
  6. Și totuși, cine ar putea să fie martor la un asemenea nivel de genocid și să trăiască cu gândul că a fost pentru binele tuturor?

Este foarte nobil să te gândești la propriul sacrificiu pentru binele speciei, dar să fim sinceri: tu ești cel mai important pentru tine. Și dacă ți la cei apropiați, este tot în relație cu propria ta existență. Cred că este important ca fiecare să realizeze că pentru a supraviețui trebuie, pentru prima dată în istoria umanității, să lucrăm ca un întreg.

Ieri, că așa se întâmplă de fiecare dată, mi-a apărut pe canalul de Youtube filmul documentar Before the Flood. Tema documentarului: încălzirea globală și cum în 40-50 de ani, fără a face schimbări majore azi, specia umană se va afla în pragul colapsului.

Indiferent de cine ce spune, semnele sunt clare. Natura va riposta iar umanitatea se află deja în pericol. Filmul Inferno, paradoxal, ne-a pus pe tavă două opțiuni. Poate că este momentul să acționăm, fie una dintre cele două, fie poate o a treia: colonizarea.

Și foarte important: să nu uităm că nu suntem singura specie care are dreptul la viață pe această planetă!!!

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply