Sfaturi pentru o conversație de calitate

      No Comments on Sfaturi pentru o conversație de calitate

maxresdefaultCeleste Headlee ne prezintă într-un video TED zece sfaturi pentru a avea o conversație de calitate. Este foarte amuzantă și oferă multe informații valoroase. Am notat ideile acesteia în articol (desigur trecute prin filtrul propriei gândiri). De asemenea anexez în partea de jos și video-ul pentru cei care vor să asculte direct de la sursă. Enjoy!

Zece sfaturi pentru a avea o conversație mai bună:

  1. Fără multitasking = atunci când stăm de vorbă cu cineva…stăm de vorbă cu cineva. Ideea este să fim acolo prezenți, nu să comunicăm ascultând cu o ureche iar cu alta în altă parte. De asemenea, nu ne gândim la altceva decât la subiectul conversației. Fie ești în conversație, fie în afara ei.
  2. Te implici într-o conversație cu gândul că vei învăța ceva nou. Nu monopoliza conversația cu opiniile tale. Nu le știi nici pe aproape pe toate. (Bill Nye – Fiecare persoană pe care o cunoști știe ceva ce tu nu știi)
  3. Pune întrebări deschise și evită să le pui într-un mod care încurajează răspunsuri simple gen: da/nu. Ajută-l să descrie răspunsul.
  4. Nu pregăti toată conversația în avans. Mergi pe val, eliberează ideile în timpul dialogului. De asemenea nu te bloca la o idee așteptând momentul ideal să o spui; poate fi prea devreme sau prea târziu.
  5. Dacă nu știi un răspuns…nu știi un răspuns. Recunoaște și nu fabula.
  6. Fiecare avem propriile experiențe de viață. Nu le compara! Dacă el/ea a pierdut o persoană dragă și dorește să spună despre acest lucru, lasă-l/-o să spună chiar dacă și tu ai pierdut pe cineva. Modul cum el/ea a trăit acel moment este diferit de al tău chiar dacă vorbim despre aceeași emoție de bază.
  7. Nu te repeta. Îți expui ideea o dată, nu o arunci în dialog continuu, la câteva minute…sau mai rău, secunde.
  8. Nu exagera cu detaliile. Ideea unui dialog calitativ este ca fiecare dintre cei implicați să învețe ceva despre celălalt. Detaliile pot fi plictisitoare și frustrante.
  9. ASCULTĂ!!!! Activ nu superficial (Dacă îți este deschisă gura, nu înveți. – proverb budist). De cele mai multe ori a vorbi înseamnă să fii în control; autoritatea fiind în mâinile tale. Încetează să fii în control. Într-un dialog autentic există doar parteneriat, egalitate și echilibru (Cei mai mulți dintre noi nu ascultă cu intenția să înțeleagă; ascultă cu intenția să răspundă – Stephen Covey).
  10. Este o glumă a prezentatoarei: O conversație bună este ca o fustă mini: scurtă cât să capteze interesul, dar destul de lungă cât să acopere subiectul.

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply