Schimbare

      No Comments on Schimbare

rogers-paradox-478x500Schimbare și evoluție.

Acum câteva zile mă uitam la video-urile profesorului Jordan B. Peterson.

Acest domn este un profesor-psiholog cu o cultură vastă în științele umaniste. Este o adevărată plăcere să-l asculți, și dificil în același timp.

Într-un curs de-al său, a spus la un moment dat un lucru care mi-a rămas întipărit în minte, și anume:

”You can hardly ever learn something without having a part of you die first” – Jordan B. Peterson

”Este foarte greu să înveți vreodată ceva fără să lași o parte din tine întâi să moară.” – ar fi traducerea în română.

Este o idee foarte puternică și cu cât stai mai mult să ruminezi, realizezi acest lucru.

Noi, ca ființe, chiar dacă aparent avem o structură fixă (anatomic vorbind), suntem cât se poate de flexibili, dinamici, fără o structură clar definită. Acest lucru ne oferă capacitatea de a modifica atât lumea exterioară cât și cea interioară.

Prin urmare, nu este un șoc să apară ideea că o dată cu schimbarea, o parte din ce ai fost nu mai există. Te-ai schimbat prin a învăța un lucru nou. Iar dacă te-ai schimbat, o parte din tine a încetat să existe sub acea formă.

Uneori datorită acestei schimbări, avem tendința de a nu modifica stilul nostru de viață, suntem temători de ceva ”altcumva”, preferăm să fim pasivi, ne mulțumim cu un conservatorism sufocant.

Atunci când te decizi să înveți ceva știi că va urma o perioadă grea. Procesul de schimbare este dureros pentru că te solicită să îți modifici gândurile, comportamentele, felul cum te raportezi la lume și la tine, felul cum gestionezi emoțiile în diferite situații. Îți cere să îți modifici singur structura de care până în acel moment te sprijineai, chiar dacă era iluzorie permanența acesteia.

Este un proces pe cât de dureros pe atât de frumos. O dată ce ai făcut pasul, și ești tot tu dar altul decât cel de ieri, ai acel sentiment de victorie, de evoluție.

Ca o mică observație, de aici pot apărea unele probleme de cuplu. Mulți nu acceptă că prietenul sau prietena, soțul sau soția nu este aceeași persoană identică de atunci când v-ați cunoscut. Creșteți și vă schimbați împreună, dar nu neapărat ca un tot unitar, ci și individual.

Prin urmare, nu vreau să pară ceva înfricoșător dar cu fiecare lucru nou învățat te schimbi. Ești ceva mai mult decât ai fost.

Iar de-a lungul vieții suntem o adevărată corabie pe un ocean, care continuu explorează insulele unei planete necunoscute cu scopul de a cartografia harta vieții.

Fie că ești la comanda corabiei fie pe undeva înăuntru, curentul te duce mai departe. Este decizia ta în ce măsură preiei cârma.

Prin urmare, curaj în a învăța, curaj în schimbare.

 

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply