Șarpele Boa

      No Comments on Șarpele Boa

Vreau să împărtășesc cu voi povestea Șarpelui boa:

Îndată după începutul timpurilor, trăia într-o pădure un șarpe boa bătrân, care cânta. Pe spinare îi creștea iarbă și păsările veneau să-și facă în iarba aceea cuibul. Glasul său de-acum cunoscut și neîntrerupt însoțea viața tuturor. Până și vântul îl asculta. Mii de gâze îi alergau pe trup. Se spunea că glasul șarpelui boa are darul de a vindeca toate bolile și de a ușura nașterile.

Doi vânători străini au pătruns în pădure și au vestit că-l vor ucide pe bătrânul boa. Nu spuneau de ce, pentru că șarpele nu le făcuse nimic, dar faptul că se afla acolo, afirmau ei, era un soi de jignire pentru oameni și puterea lor.

  • Omul trebuie să vâneze și să ucidă, ziceau cei doi vânători. Pentru asta s-a născut. Și trebuie să ucidă mai cu seamă ceea ce nu pare făcut să fie ucis. Ceea ce se spune că nu trebuie ucis.

Locuitorii pădurii, care nu pricepeau ce voiau să spună vânătorii, au încercat să-l scape pe bătrânul șarpe boa, care făcea parte de atâta vreme din viața lor. Dar cei doi vânători străini socoteau că vor da dovadă de o mare vitejie omorând șarpele. Ajunseseră chiar să pretindă că acel cântec al șarpelui este o neobrăzare.

Prin urmare, s-au scufundat în pădure cu armele. Când au găsit șarpele boa, acesta s-a uitat țintă la ei și a început să cânte cu glas duios. Cântecul lui spunea: „Nu ucide șarpele acesta. Dacă mă ucizi, voi fi mereu cu tine. Pentru că pământul îmi este așternut, iar stelele îmi sunt copii”.

Vânătorii au ucis șarpele, precum promiseseră. Se spune că pădurea a fremătat de durere, că vântul a început să alerge urlând, că apele s-au oprit din curgere în clipa morții șarpelui.

Vânătorii s-au aplecat să jupoaie șarpele, iar trupul animalului mort a început din nou să cânte. Cântecul spunea același lucru: „Nu ucide șarpele acesta. Dacă mă ucizi, voi fi mereu cu tine. Pentru că pământul îmi este așternut, iar stelele îmi sunt copii.

Fără să țină seama de cântec, vânătorii au jupuit șarpele, iar carnea au tăiat-o bucăți și au pus-o la uscat, ca mai apoi s-o vândă la piață. Cât a stat carnea la uscat, nici o muscă nu s-a apropiat de ea și nici o pasăre n-a trecut prin văzduh.

Ajunși la piață, cei doi vânători au pus carnea șarpelui pe o tejghea și au așteptat. Dar îndată ce se ivea un cumpărător, bucățile de carne începeau să cânte cântecul bătrânului boa. Cumpărătorii o luau la sănătoasa, cuprinși de spaimă, așa că vânătorii, care păreau că nu se tem de nimic, au hotărât să se ospăteze ei din carnea șarpelui.

Au pus-o, așadar, la fiert, dar apa nu voia să clocotească și vântul se ferea să întețească focul. La urmă și-au poftit niște prieteni la masă. Dar îndată ce prietenii au întins mâna spre mâncare, bucățile de care au pornit din nou să cânte melodia bătrânului boa, mereu același: „Pământul îmi este așternut, iar stelele îmi sunt copii.

Oaspeții, firește, au plecat în grabă mare, așa că n-au mai rămas decât cei doi vânători să mănânce carnea șarpelui. Așa au și făcut. Pe urmă au râgâit cu poftă și s-au culcat, să mistuie mâncarea.

Când s-au trezit, și-au simțit pântecele sfâșiat de asemenea dureri, că nu mai vedeau nimic în jur. Din acea zi au orbit. Erau adesea văzuți șezând la colț de stradă, cu mâna întinsă către trecători. Cântau cu glas abia auzit, amândoi, cântecul bătrânului șarpe, devenit aproape de nerecunoscut.

Când am citit-o pentru prima dată am fost vrăjit de înțelepciunea acestei povești bătrâne africane. Ne spune foarte multe lucruri însă vă las pe fiecare cu propria sa interpretare. 🙂

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Pentru orice nelămurire, întrebare, mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com.

Leave a Reply