Psihoterapie – ce este ea?

      No Comments on Psihoterapie – ce este ea?

Psihoterapie. Ce este psihoterapia? De ce psihoterapie? Când mă duc la psihoterapie? Ce se întâmplă în timpul psihoterapiei? Ce vor spune ceilalți?

Cu toții am auzit aceste întrebări și cred că majoritatea dintre noi avem o perspectivă diferită despre Psihoterapie.

În acest articol voi aborda tema Psihoterapiei nu prin ochii unui cercetător ci prin ochii unei persoane care:

a) s-a luptat și se luptă în continuare cu demonii săi;

b) a studiat Psihologia și este psihoterapeut;

c) la rândul său a trecut prin procesul de a „merge la psihoterapeut”;

d) este un om (homo sapiens ca fiecare dintre voi, cu ale sale emoții, gânduri, trăiri și conflicte).

Așadar, să trecem la subiect.

Psihoterapia nu este același lucru cu Psihiatria. Din nefericire, aceste două noțiuni sunt deseori încurcate și de aici seria întreagă de prejudecăți și ezitări. Drept fiind spus, nici Psihiatria nu trebuie văzută negativ. Are și ea rolul ei și face parte din domeniile sănătății. Nu este nici o rușine să ai nevoie, de exemplu, de o medicamentație pentru depresie, anxietate sau alte probleme de natură psihică și/sau fizică.

Revenind la Psihoterapie, un psihoterapeut este o persoană care, după finalizarea studiilor superioare în domeniul Psihologiei, realizează o formare profesională suplimentară și continuă, într-o anumită școală de psihoterapie. De ce spun o anumită școală de psihoterapie? Pentru că, asemănător cu alte domenii cum este fizica, chimia, arta, și în psihoterapie există mai multe sisteme sau curente de abordare a psihicului uman. Fiecare abordare oferă un anumit cadru de referință iar în ciuda multiplelor teorii sau metode de lucru, toate au în comun cunoașterea mecanismelor psihice și îmbunătățirea calității vieții.

Așadar avem școli de psihoterapie ca: Psihanaliză, Cognitiv-Comportamentală, Analiza Tranzacțională, Familială, Existențială, Integrativa etc.

Cheia este să găsești ce anume se potrivește cel mai bine cu propriul tău sistem de referință. Cu ce anume rezonezi mai bine? Și dacă nu găsești din prima încercare abordarea ta?! încearcă din nou.

Nu perspectiva psihoterapeutică este cel mai important element în psihoterapie ci TU ca resursă și motivație pentru a te cunoaște și a produce schimbări în viața ta și…..psihoterapeutul.

Psihoterapeutul este un element foarte important în procesul terapeutic și deși unii cercetători sau colegi ar dori cu nerăbdare să mă combată, experiența mea personală mi-a confirmat acest lucru.

Dar la ce mă refer mai exact? Sunt câteva elemente importante pentru mine când vine vorba de a-mi alege psihoterapeutul și le voi aborda pe rând.

  1. Deschiderea.

Unul dintre cele mai importante calități ale unui om, și în special ale unui psihoterapeut, este să fie deschis la cunoaștere, fie că vorbim despre alte abordări psihologice fie alte domenii ca: Filosofia, Sociologia, Teologia, Fizica, Chimia, Biologia, Literatura, Istoria, Arta, etc. Cu cât un psihoterapeut are o deschidere mai mare spre a învăța și a cunoaște lumea ca un întreg și nu ca suma părților sale, cu atât va fi mai receptiv și mai eficient în abordarea problematicilor de viață ale clienților săi și de ce nu, ale sale.

2. Să fi avut propriul său parcurs terapeutic.

Sunt psihoterapeuți care nu consideră că trebuie să fi fost tu în terapie pentru a fi un bun terapeut. Eu cred că aceasta este una dintre cele mai mari capcane ale acestei meserii. Indiferent cât de mult citești și înțelegi psihicul uman, este cu totul o altă poveste să-ți înfrunți și cunoști, împreună cu un psihoterapeut, proprii tăi demoni, conflicte și experiențe emoționale, care te-au adus până în acel moment. Iar acest lucru îl spun din propria experiență, a unei persoane care a citit mult, și citește mult în continuare și cu toate acestea nu a fost suficient de pregătită pentru ceea ce urma să descopere ca experiență în terapie.

3. Relația terapeutică.

Pentru mine, a stabili o relație sănătoasă, echilibrată și sinceră cu celălalt este foarte important. Când știu că am reușit? Când mă simt conectat cu experiența celuilalt și văd că și el, la rândul său, este conectat la mine. Prin urmare, un psihoterapeut va reuși în decursul a câtorva ședințe să stabilească această relație. Desigur, ca orice relație, ea se clădește și se consolidează în timp. Aveți răbdare. Însă dacă aceasta nu se realizează în decursul ședințelor, și intuitiv simțiți că lucrurile nu merg, nu vă descurajați. Cu siguranță veți gasi psihoterapeutul potrivit.

4. Să îți ofere spațiu.

Scopul terapiei este, printre altele, să creeze un spațiu de siguranță unde tu să experimentezi noi moduri de a fi, a gândi și a simți. Un psihoterapeut îți va oferi acel spațiu și te va încuraja să îl explorezi. Din acest punct de vedere, psihoterapeutul nu își asuma rolul unui guru (feriți-vă de acest tip) ci a unui ghid, a unui sprijin în călătoria ta spre autodescoperire.

5. Să fie…om?!

Este foarte important să înțelegem că indiferent de profesia noastră, suntem oameni. Ceea ce aduce în plus terapeutul pe tavă este faptul că el însuși are în spate un progres personal în cunoașterea, experimentarea și înțelegerea propriului său interior iar astfel poate fi o călăuză pentru alte persoane. Cu toate acestea, este un om. Prin urmare, un psihoterapeut va fi acolo cu clientul său, va simți ceea ce simte și el și va trăi clipa de prezent într-o relație empatică cu celălalt. Unde există o relație interumană, există emoție și trăire.

Rezumând cele spuse până acum, este important de înțeles că procesul terapeutic este o călătorie de autodescoperire atât pentru client cât și pentru psihoterapeut. O relație terapeutică sănătoasă îl va schimba atât pe client cât și pe terapeut. Ambii vor avea, împreună, de învățat un lucru nou despre lume și celălalt.

Când mă duc la psihoterapie?

Răspunsul este, dacă vrei, chiar acum!

Nu glumesc. În spatele răspunsului stă convingerea personală că fiecare avem nevoie de cineva care să ne ofere acel spațiu pentru a evolua, pentru a ne înțelege mai bine, a ne accepta trecutul și a schimba ceea ce dorim din prezent pentru asigurarea unui viitor mai bun.

Din nefericire, cele mai multe persoane apelează la psihoterapie în momente de criză, când nu pare a mai exista vreo cale de a scăpa de o anumită suferință. Similar cu o durere de dinte, persoanele nu cer ajutorul decât atunci când deja apare caria sau mai rău, pică dintele.

Psihoterapia este pentru toți în toate momentele vieții. Suntem ființe vii, trăim într-o lume dinamică, fluidă, în mișcare. Este OK să avem nevoie de ajutor în acest fluviu al existenței.

Sfatul meu și una dintre mantrele mele de zi cu zi este să îți asculți intuiția. Este un sfat pe care l-am primit și eu în timpul propriului proces psihoterapeutic. Similar cu ce spunea Arthur Schopenhauer, intuiția face parte din afara rațiunii umane. Este forma cea mai pură de a experimenta viața întrucât este lipsită de prejudecată sau de mecanisme psihice sofisticate și subiective. Unii spun „ascultă-ți inima”. Este un alt fel de a spune, intuiție.

Prin urmare, dacă intuitiv simțiți că aveți nevoie de ajutor, că există un „acel ceva” în interior care trebuie explorat, apelați cu încredere la Psihoterapie.

Desigur, sunt multe situații în care există o suferință evidentă. Vorbesc despre depresie, diferite tipuri de anxietăți, sindrom post-traumatic, probleme relaționale, alimentare, etc. În acest caz, recomand cu căldură și încredere solicitarea unui ajutor specializat. Și chiar dacă nu găsiți din prima persoana potrivită, nu renunțați. Cu siguranță există un psihoterapeut pentru voi.

Ce se întâmplă în timpul ședinței de psihoterapie?

Orice dorește clientul să se întâmple. El este motorul ședinței, încurajat și spijinit de psihoterapeut. Mai practic vorbind, are loc un dialog autentic între două persoane. Este nemaipomenit cum prin simpla verbalizare a unei trăiri ne putem modifica mediul în care trăim. Limbajul este unealta cea mai importantă pentru a crea și a da un sens vieții. Fără limbajul sofisticat pe care îl posedăm, cel mai probabil nu am fi evoluat ca specie. Capacitatea noastră de a socializa, de a exprima emoții, gânduri și trăiri, este forța vieții. De asemenea, psihoterapeutul oferă o altă perspectivă asupra problemei clientului, una care nu este posibilă pentru cel care este direct implicat.

Totuși, această verbalizare a unor experiențe trecute sau prezente nu este, de cele mai multe ori, o activitate simplă. În acțiune intră multe mecanisme de apărare și adaptare care de cele mai multe ori ne asigură o stabilitate dar în același timp ne izolează de ceilalți. În procesul psihoterapeutic, învățăm să avem încredere în noi, să ne apreciem valoare și să ne exprimăm vulnerabilitățile. Este un proces transformator și care desigur are nevoie de a trece prin foc.    (foc, umbră, demoni etc, toate sunt simboluri ale fricilor noastre care trebuie înfruntate și acceptate pentru a se produce o schimbare autentică).

Scopul final este crearea unui spațiu de siguranță și a unei relații terapeutice autentice pentru exprimarea a tot ceea ce este de exprimat.

Alte aspecte de abordat.

Apare des întrebarea, de ce o sedință ține 50 min, 60 min sau maxim 90 min? Și de ce, în general, are loc doar o înâlnire pe săptămână.

Și eu mi-am pus aceeași întrebare la început. Pe parcurs mi-am răspuns singur. Este nevoie de timp pentru integrarea trăirilor experimentate în acele 60 de minute de psihoterapie. Este un proces, care dacă este realizat corespunzător este obositor și solicitant. Nu este vorba despre o oră în care mă duc să mă simt bine, ci rezultatul acelei ore dificile, în care am muncit cu propria mea persoană, îmi va aduce un rezultat de bine pe termen lung.

Acordă-ți răbdare, înțelegere și iubire propriului sine iar schimbarea va veni.

O altă întrebare este de ce trebuie să plătesc un psihoterapeut, sau de ce sunt costurile care sunt pentru o ședință? Aici sunt mai multe aspecte de abordat, unele de ordin financiar, altele de ordin chiar terapeutic.

Cel de ordin financiar ține de faptul că psihoterapia este o profesie. Psihoterapeutul nu este același lucru cu un prieten la care mergi să îi spui suferința ta iar el te va ajuta cu un sfat. Psihoterapeutul nu îți dă sfaturi, cel puțin nu în sensul de bază a cuvântului. El te ajută să îți privești și trăiești viața într-un alt fel. El este un ghid, un sprijin și nu un părinte care îți spune ce să faci, cum și când. De fapt, este cel mai departe de rolul unui părinte, mai apropiat este cel de mentor și prieten.

Prin urmare, pregătirea sa profesională are loc pe o perioadă lungă de timp (ani) până să ajungă în postura de a profesa iar dupa are loc pregătirea continuă toată viața. Este un proces costisitor, timp în care persoana care dorește să devină psihoterapeut trebuie să treacă ea însăși prin procesul psihoterapiei. De asemenea sunt și taxele la colegii, stat și asociații la care psihoterapeutul trebuie să plătească pentru a putea profesa.

Cel de ordin terapeutic ține de motivația clientului de a produce o schimbare. Faptul că acesta trebuie să plătească pentru serviciile unui psihoterapeut are o legătură directă cu gradul său de implicare în propriul său proces terapeutic. Altfel spus, este mai motivat să fie acolo prezent pentru el însuși.

 

În concluzie, psihoterapia este o altfel de experiență. Este una transformatoare, vindecătoare și aventuroasă. Dacă îmi imaginez o zi în care va trebui să îmi reiau viața, cu siguranța a parcurge un proces psihoterapeutic va rămâne în top. M-a ajutat și continuă să mă ajute în toate domeniile vieții, să mă înțeleg mai bine nu doar pe mine însumi ci și pe cei din jur.

Nu ezitați să îmi scrieți dacă aveți întrebări, sunt sigur că au mai rămas lucruri de punctat și vă răspund cu plăcere. De asemenea, dacă vreodată veți dori să ne cunoaștem într-un cadru psihoterapeutic, datele de contact le găsiți la secțiunea Despre mine/Psihoterapie și la Contact.

Vă doresc zile cât mai bogate.

 

 

Comments

comments

Leave a Reply