O eră digitală. Cunoașterea de sine și internetul.

Trăim într-o epocă a informației, o eră digitală. Pentru prima dată în istoria omenirii avem acces nelimitat la întregul univers al cunoașterii printr-un simplu click, sau o serie de click-uri. Întregi generații trăiesc în prezent cu potențialul de a studia orice doresc. Două lucruri de care ai nevoie sunt:

– cunoașterea de sine;

– dorința de acțiune – internetul.

1. Cunoașterea de sine.

Cei mai mulți dintre noi știm cum ne cheamă, unde ne situăm pe planetă, ce ne place să mâncăm/bem, cum să scriem, să citim, să ascultăm muzică, să vizionăm un film, ce culoare ne place, ce haine să purtăm etc. Dar toate acestea sunt doar un mic fragment din cunoașterea de sine.

Cele mai importante întrebări la care fiecare dintre noi trebuie să răspundem dacă vrem să fim cu adevărat împliniți sunt:

– ce profesia mă caracterizează și m-ar face fericit?

– ce scop are existența mea?

– cum vreau să-mi trăiesc viața?

Unii dintre noi poate suntem torturați de întrebări și mai dificile dar acum mă rezum la cele menționate.

Când eram spre sfârșitul liceului îmi spuneam adesea: “norocoși sunt cei care încă de copii dau dovadă de un talent. Aceștia știu clar ce să facă cu viața lor”.

Sunt sigur că mulți dintre voi sunt, în acest moment, fie în stadiul de luat decizia, fie au luat deja o decizie și realizează că nu este cea care trebuia.

Indiferent în ce categorie intri, partea bună este că puterea de schimbare se află în mâinile noastre. Așadar nu ezita.

Nu scriu aceste rânduri cu gândul că am soluția ideală, sau o formulă magică să vă ajut. Dar ce știu și pot oferi o fac acum.

Undeva, în interiorul tău există o dorință. Undeva există un vis. Cu toții simțim sau rezonăm atunci când intrăm în contact cu acel domeniu, acel stil de viață care este conform naturii noastre. Acolo trebuie să explorezi. Acolo este acel ceva care așteaptă să fie găsit. Nu știu ce anume este acel ceva pentru tine, dar sunt 100% sigur că îl simți.

Prin urmare, oricât de greu ar părea drumul sau oricât de imposibilă pare acea dorință, mergi spre ea. Dacă nu te îndrepți spre acea emoție, mai târziu vei regreta. Vei lua decizii greșite, o vei regăsi mai târziu, poate mult prea târziu.

De fiecare dată când vorbesc cu o persoană care se află în această dilemă, de a alege o direcție ( de cele mai multe ori profesională), și îi spun aceste cuvinte menționate mai sus, i se luminează fața. Apare un ușor zâmbet urmat de o stare profundă de contemplare. Știu că atunci am atins un punct sensibil. Știu că în acel moment fiecare dintre noi ne cunoaștem locul în lume dar ezităm din multiple cauze.

Poate avem mai multe direcții. Vrem să facem mai multe lucruri. Super, le realizăm pe rând. Dacă toate sunt importante atunci toate trebuie duse la bun sfârșit.

Îmi pare rău că actualul sistem educațional este atât de bun în a înăbuși dorințele și aspirațiile tinerilor. Că societatea, cel puțin românească, încurajează părinții să ignore potențialul copiilor lor și să-i îndrume spre meseriile cu prospectele materiale cele mai bune și evidente ( noroc pe câțiva profesori, părinți, mentori, prieteni, rude care trag câte un semnal de alarmă sau ajută elevii prin sfaturile lor).

DAR revin la ce am scris mai sus. Trăim într-o altă epocă. O epocă digitală, a informației și meseriilor de avangardă. Vreau să fim primii coloniști, să străpungem noile bariere. Tot ce ne trebuie este curajul și dorința de a acționa. Totul se află la degetele noastre.

Prin urmare, ajung la punctul numărul 2 al acestui articol:

2. Dorința de acțiune – internetul.

O dată ce ai hotărât care este adevărata ta natură, daimon-ul tău interior, trebuie să treci la acțiune. Poate sistemul educațional este prea învechit, rigid. Nici o problemă. Generațiile noastre posedă cel mai puternic instrument creat de om: Internetul.

Ca orice instrument poate fi folosit pentru bine sau pentru rău.

Ce am descoperit eu, cu stupefacție chiar, este că internetul prezintă un superb loc de studiu. Și aici nu vorbesc de Wikipedia, ci de adevărate cursuri pe care le poți găsi la doar câteva click-uri. Desigur, există multe locuri unde poți cumpăra sau descărca pe gratis o carte/curs. Sunt multe metode de studiu dar ce vă recomand cu cea mai mare căldură este Youtube-ul.

Pe Youtube găsești o multitudine de canale de profil, cu video-uri realizate într-un mod profesionist, foarte informative și diversificate. În ultima perioadă am urmărit zeci de video-uri care practic au condensat câteva cărți în câteva ore.

Să nu înțelegeți greșit. NU încurajez evitarea lecturii. CITIȚI cât mai mult. Cumpărați cărțile. Un video niciodată nu va putea înlocui o carte. Nimic nu se compară cu studiul unei cărți ca și calitate. Dar dacă, din diferite motive, nu vă pemiteți să citiți sau să cumpărați cărți, aceste canale de pe Youtube vă pot ajuta foarte mult.

Voi nota aici câteva canale pe care eu le urmăresc în mod activ și mă ajută foarte mult:

1. CrashCourse

Este un canal foarte interactiv cu playlist-uri din științe ca: politică, astronomie, anatomie, istorie, psihologie, literatură, biologie, chimie etc.

Sunt foarte interesante, amuzante și informative.

2. The School of Life

Denumit “Școala Vieții” este un excelent canal care este în principal axat pe științele umane dar cuprinde și alte teme de viață ca relații, fericire etc.

Personal, aici mi-am format pentru prima dată o viziune generală despre Filosofie. Playlist-ul de Filosofie cuprinde introduceri în foarte multe curente.

3. DNews (Discovery News)

Mai are rost să spun ceva? Canalul de știri științifice a programului Discovery Channel. În sfârșit știri adevărate!!

4. TestTube Plus

Acest canal, sponsorizat sau în colaborare cu Discovery Channel, prezintă o temă științifică care este analizată de-a lungul unei săptămâni. Conține multe video-uri gen Podcast (poate fi pur și simplu ascultat, fără a viziona propriu-zis video-ul).

5. Shots Of Awe

Unul dintre cele mai bune canale motivaționale. Jason Silva este extraordinar.

6. TED

Nu cred că mai are nevoie acest canal de vreo prezentare. Video-urile TED sunt cele mai bune discursuri educaționale. Mesajele vin direct de la profesioniști. Cuprinde toate gamele de teme.

7. TED-Ed

Un mic canal al celui principal. Cuprinde video-uri educaționale interactive. Amuzante și informative.

8. Actualized.org

Este un canal pe teme tip dezvoltare personală. Cuprinde sfaturi din toate ariile vieții. Uneori îl găsesc pe Leo greu de urmărit dar per total video-urile sale sunt interesante și aduc un plus educației noastre.

9. Matthew Santoro

Acest canal cuprinde video-uri gen: 10 cele mai ciudate boli, 50 informații pe care nu le-ai știut. etc. Amuzant tipul și informativ.

10. VSauce

Un canal foarte vizualizat. Cuprinde video-uri destul de complexe care abordează diferite probleme la un nivel științific.

11. Elliot Hulse

Știu, tipul îi puțin crazy. Îi un bodybuilder și oferă diferite discursuri motivaționale pe diferite probleme de viață. Merită ascultat.

12. ZeitgeistMinds

Un canal care cuprinde discursuri oferite de mari oameni de știință, personalități etc. Recomand!

Și uite așa lista continuă. Sunt sigur că mai sunt o multitudine de canale pe care nici eu nu le-am găsit încă. Dacă aveți voi, rog să le împărtășiți.

Desigur, aici nici nu intră miile de tutoriale despre cum să faci sau să începi o activitate specifică. Fără nici o exagerare, Youtube-ul este locul ideal pentru a învăța.

Cred că m-am făcut destul de înțeles. NU ai nici o scuză să nu studiezi. Epoca digitală este acum iar noi suntem viitorul umanității.

Vă mulțumesc pentru lectură, vă doresc multă putere în a alege calea cea dreaptă pentru voi și spor la studiu, fie el clasic, fie el unul digital! 🙂

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply