Narcisismul și cele trei capcane ale sale

Narcisismul este un subiect des întâlnit în Psihologie. În acest articol va prezint trei capcane izvorâte din narcisismul care sălătene61(4673)șluiește în sinele fiecăruia dintre noi.

(Depinzând de ariile sau domeniile de interes atât profesionale cât și personale acestea pot sau nu să creeze dificultăți.)

  1. Omnisciența

De multe ori avem impresia că le știm pe toate. Indiferent că vorbim despre cultură generală sau cunoștințe specifice dintr-un domeniu, alunecăm ușor pe panta iluziei atotcunoașterii.

Este un proces dificil a accepta faptul că ai de învățat de la persoane sau cărți indiferent de vârsta sau experiența ta.

Sunt momente când înțelepciunea unei persoane trecute prin viață este un adevărat colac de salvare. Uneori sclipirea unei minți de copil este solutia.

Omnisciența poate crea reale probleme în viețile noastre. Devenim înfumurați la auzul opiniilor celorlalți, refuzăm dialogul și ne conturăm o iluzie în jurul propriei persoane. Dar este doar atât, o iluzie.

Nici un om nu s-a născut învățat iar până la sfârșit tot elevi rămânem. Nu irosi oportunități prin închiderea minții într-un cufăr de “aur”,

Recomand să fi încrezător în propriile cunoștințe (nu impresii, ci informație asimilată) atunci când ești contestat dar deschis la contraargumentul celuilalt precum și la opiniile sale. Nu se știe niciodată când poate aduce un plus pentru tine dar și pentru el.

  1. Omnipotența

Suntem cei mai tari, puternici și frumoși. Dar dacă toți suntem așa de ce nu este egalitate? (îmi scuzați micul sarcasm) 😀

Este foarte recomandat să avem o părere pozitivă față de propria persoană dar nu într-un mod exagerat. Nu suntem cei mai cei.

Această capcană apare des la persoanele care au un oarecare grad de autoritate față de altcineva. Faptul că ești o persoană investită cu  anumite drepturi în anumite contexte nu te face un zeu. Sinele tău nu este mai valoros față de a celuilalt ci ambele sunt de neprețuit.

Dacă ești în postură de a oferi ajutor prin cunoștințele, abilitățile, sau funcția ta, nu ezita însă nu abuza.

  1. Benevolență

Trăim într-o perioadă în care se încearcă cultivarea unei mentalități de acceptare a celuilalt indiferent de sex, cultură, religie, etnie etc. Sunt pro acestei inițiative.

Important este să nu trăim în iluzia că suntem capabili să iubim sau să ajutam pe oricine indiferent de aspectele personalității sale. Incompatibilitatea există și uneori nu poate fi evitată.

Ceea ce propun este să identificăm acele situații când nu avem ceva de oferit și fără nici o problemă să ne retragem. Nu ești obligat să îți forțezi iluzia unei persoane atotiubitoare. Decât să intri într-un joc periculos în urma căruia celălalt dar și tu veți avea de suferit, mai bine renunți.

Fii asertiv!

Acestea sunt cele trei capcane în care narcisismul nostru ne poate trage în jos.

Ele se manifestă cel mai frecvent, cum am spus și mai sus, la persoanele aflate în poziții de putere: Medicina, Instituții de stat, Psihologie, Asistență Socială, Justiție, Interprinderi etc.

În concluzie, practicați auto-monitorizarea și evitați capcanele interioare.

Bibliografie recomandată:

Articol de pe blog: Narcisismul

Michael B. Sussman, O chemare curioasă. Motivația pentru a deveni psihoterapeut, 2011, editura Trei, București;

Alice Miller, Drama copilului dotat. În căutarea adevăratului sine, 2014, editura Herald.

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply