Lecțiile filmului The Theory of Everything

Fiind o persoană foarte ocupată rar ajung să mă uit la un film. Atunci când reușesc să îmi aloc 2-3 ore pentru vizionarea unui film încerc să găsesc unul de la care să am ceva de învățat.

Astfel am hotărât cu proxima ocazie să mă uit la filmul “The Theory of Everything”. Este un film biografic despre Stephen Hawking, renumitul fizician, teoretician al nașterii Universului și cosmolog englez care suferă de la o vârstă tânără de ALS ( scleroză amiotrofică laterală).

Îmi place să mă uit la filmele biografice a marilor personalități. Găsești întotdeauna ceva de învățat. Mai mult de atât, fără să vrei, în mintea ta realizezi o comparație între tine și cealaltă persoană și tinzi să fi dezamăgit. Însă în același timp poate îți oferă un imbold în plus prin a nu te mai autocompătimi atât și să treci la treabă.

Încă de când eram mic dar și acum am fost și sunt fascinat de spațiul extraterestru. Poate dacă m-aș fi născut în alt loc unde fizica și cosmologia erau mai căutate eram și eu acum la Universitatea de Fizică și Astronomie. Dar las tărâmul imaginației și revin la articol.

Tocmai am terminat de vizionat acest minunat film și vreau să vă împărtășesc anumite aspecte pe care le consider importante de remarcat. Nu voi face o recenzie și nu am intenția să dau spoilere. De fapt nu prea văd cum aș putea să fac acest lucru fiind vorba de o biografie accesibilă printr-un search pe google.

 

Lecțiile filmului The Theory of Everything:

 

1. Calitatea sistemului de învățământ din Marea Britanie și aici fac referire în special la universitățile vechi, de prestigiu, în cauză: Universitatea Cambridge.

Prin acest lucru nu vreau să scot în evidență diferența dintre ei și noi. Dar una este să tot auzi despre o universitate de top și alta este să vezi în mod real ce expectanțe au cadrele didactice din partea studenților. Și nu doar așteptări dar și calitatea infomațiilor primite. Nu este de mirare că anumite țări sunt tot timpul în fața altora. Nu contează dacă studentul este nativ sau nu țării. Inteligența poate fi atrasă și cumpărată (cum este cazul la noi) dar infrastructura învățământului nu. Ea trebuie cultivată iar în acest film ne este prezentat puțin dar simbolic laboratorul unde studia Stephen Hawking: în acest loc J.J. Thomson a descoperit electronul și Ernest Rutherford a divizat atomul. Actuala poziție de profesor de matematică a lui Stephen Hawking a fost o dată deținută de Sir Isaac Newton. 

Înțelegeți ce vreau să spun acum prin tradiție?

2. Doctoratul este doctorat.

Nu cred că are rost să întru în detaliu. Stephen Hawking pentru a-și lua doctoratul în fizică a creat nu mai puțin decât Teoria Nașterii Universului pe care a demonstrat-o matematic.

Este irelevant dacă are 100% dreptate. Poate că teoria sa va fi anulată în viitor. Ideea este că pentru un doctorat ai de lucrat și descoperit iar comunitatea științifică trebuie să accepte teoriile tale.

Nu vreau să intru în prea mult detaliu aici. Sunt și la noi cadre didactice care au contribuit în lumea academică cu studii și descoperiri importante dar să fim sinceri, sunt și foarte mulți, poate prea mulți “doctori” doar cu numele.

3. Suntem prea leneși și plângăcioși.

Stephen Hawking a scris una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale “A brief history of time” ( “O scurtă istorie a timpului”) când era deja imobilizat la scaun și vorbea printr-un computer care citea ce scria el pe monitor. Are rost să spun că nu putea să scrie decât maxim 15 cuvinte pe minut. Câți dintre noi putem scrie zeci de cuvinte pe minut și ne este lene să o facem?

4. Atitudinea face totul.

Chiar și imobilizat la scaun, datorită inteligenței și vocației sale a ajuns să fie cunoscut internațional ca un geniu și a participat la numeroase conferințe în care se adresa publicului prin acel dispozitiv de citit cuvintele. Mai mult de atât este și profesor.

Da, a trecut și el prin momente de disperare, frustrare și depresie. Este o minte blocată într-un corp disfuncțional. Nici nu cred că ne putem imagina chinurile lui și totuși a găsit tăria să meargă mai departe și să cucerească lumea. Și a făcut-o!

5. Ce este iubirea?

Pe lângă partea profesională, Stephen Hawking este soț și tată. Aici filmul pe mine m-a suprins total și nu doresc să spun mai multe ca să descoperiți voi.

Totuși la sfârșit mi-am pus întrebările: ce este iubirea și dăruirea adevărată? cât suntem dispuși să suferim? putem oare blama persoanele care nu mai pot să se sacrifice? Am văzut o latură total diferită a acestei părți din viața noastră însă nu vreau să dezvolt mai mult de atât.

6. M-am simțit intimidat.

Chiar foarte tare. La un moment dat, cum stăteam în pat uitându-mă la film am spus cu voce tare: “Uaa ce prost sunt!” :)). Pe bune, sunt acele momente când vezi geniul unei persoane și oricât ai vrea să nu te simți astfel…totuși te simți inferior. Nu mă consider deloc o persoană proastă. Investesc 70% din timpul meu autoeducației dar uneori nu poți decât să apleci capul în semn de respect pentru unele persoane.

7. M-a motivat să fiu mai curajos și să ating mai sus.

În fond, filmul este despre viața unui om care merită cunoscută. Este un film care te motivează, un film care îți sparge barierele mentale și te lasă puțin cam dezorientat dar în viață.

Este un film despre un învingător!

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply