Karma

      No Comments on Karma

Ce este karma? Cu siguranță ați auzit de ea dar ce este?

Personal, până de curând am crezut că acest cuvânt karma este sinonim cu judecător. De fiecare dată când cineva face un lucru negativ, cumva, cândva, viața se va întoarce împotriva sa. Probabil că mulți folosim acest cuvânt atunci când suntem de exemplu la un examen și am avut noroc să îl luăm: karma a fost cu mine.

GREȘIT!

Recent am văzut un video postat de Leo Gura pe site-ul său Actualized.org (ulterior m-am documentat și din alte surse) și acolo el ne spune că acest cuvânt karma provine din limba sanscrită și poate fi tradus ca acțiune. Și cum funcționează ea? Exact ca legea lui Newton: pentru fiecare acțiune există o reacțiune.

Dar cum este această reacțiune?

De fapt reacțiunea apare din interiorul tău. Acționezi într-un anumit mod = te vei simți într-un anumit mod. De exemplu: un șofer nu semnalizează schimbarea direcției de mers, drept urmare îți taie calea. Te enervezi și îl înjuri. Ai acționat prin a te enerva. Consecința vine din interior: chimia corpului ai dat-o peste cap iar acum ești mai predispus la a greși tu. Prin faptul că acel șofer nu a semnalizat este posibil ca și el să se simtă acum prost sau să regrete fapta și să fie la rândul său predispus la a mai greși în acea zi.

Pedeapsa din interior vine prin sentimentele negative care apar și te însoțesc. 

Răsplata din interior vine prin sentimentele pozitive care apar și le însoțesc.

Cele două laturi ale karmei sunt;

– bunătatea/bun (good) = altruism

– răutate/rău (bad/evil) = egoism

Da, ați citit bine. Din perspectiva acestei filosofii de viață, a fi bun înseamnă a fi altruist. A fi rău înseamă a fi egoist sau a te gândi întotdeauna la beneficiul adus ego-ului tău.

De aceea este foarte greu să atingi un înalt nivel de spiritualitate. Toate acțiunile care le interprinzi TREBUIE să curgă din altruism.

Spre exemplu  oferi bani unei persoane sărace = dacă acest lucru vine din faptul că astfel ești tu, ajuți o persoană la nevoie indiferent ce, este în instinctul tău atunci karma este pozitivă; dacă i-ai dat acei bani pentru că altfel tu te-ai fi simțit prost că o ignori (apare ego-ul ) atunci este karma negativă.

Este foarte greu să nu acționezi din ego-ul propriu. Chiar vă sfătuiesc să va monitorizați acțiunile. De ce ajutați? De ce stați de vorbă cu un prieten? De ce ascultați de sfatul părinților? De ce faceți orice în viața de zi cu zi?

Este un experiment foarte interesant. Acum două zile am văzut un câine vagabond și foarte slab pe autostradă. Fără să mă și gândesc am oprit mașina și i-am dat un corn de ciocolată pe care l-am cumpărat să-l mănânc mai târziu. Am fost fericit pentru el și am plecat mai departe. După câteva minute mi-am adus aminte de conceptele karma și atunci am realizat pentru prima dată că SE POATE să acționezi pozitiv fără să te gândești la ego-ul tău. Am făcut toată acțiunea fără a gândi. Pur și simplu din instinct am sărit în ajutor. Dar imediat ce am stat mai mult să mă gandesc la fapta mea bună parcă deja alunecam înspre partea de ego: adică eu am ajutat, alții nu.

Vedeți, este foarte greu să atingi un nivel atât de înalt de spiritualitate. De aceea nu toți suntem călugări budiști sau sfinți. Dar putem fi sau măcar ne putem îmbunătăți felul prin care acționăm în jurul nostru.

Sper ca acest lucru să vă ajute și pe voi la fel de mult ca pe mine. Aici este link-ul de la video-ul întreg al lui Leo Gura.

Verba docent, exempla trahunt.

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply