Filmul Macbeth – 2015

      No Comments on Filmul Macbeth – 2015

MacBeth1-xlarge

Zilele trecute am vizionat la cinema filmul Macbeth (2015) (tragedie, a cărei acțiune are loc în Scoția medievală).

Înainte să-mi exprim opiniile privitoare la faimoasa lucrare a lui William Shakespeare privită prin lentila cinematografiei, doresc să fac câteva remarci, zic eu, importante.

Prima surpriză, am întâmpinat-o când am dorit să fac rezervarea. Filmul se difuzează în fiecare zi doar la ora 19. Ciudat, mi-am spus în gând. De ce doar la o singură oră??

A doua surpriză, biletul este doar 14 lei! Doar atât? Ok, nu este 3D dar pare un preț foarte rezonabil, prea rezonabil.

 A treia surpriză, filmul se difuzează într-o sală mică de cinema.

O dată ce am pus toate informațiile într-un singur loc, la ce concluzie credeți că am ajuns? O fi un film slab !!

Ce a urmat a fost o lecție foarte frumoasă.

Dar să revin de la început. Am ajuns în sala mică și nu foarte populată a cinema-ului. Eram înconjurat de fete și doamne drăguțe și doar câțiva băieți. Eram în inferioritate numerică absolută dar nu m-a deranjat. Oarecum mi-a dat încrederea că va fi un film de calitate. Sexul frumos știe ce este frumos, nu?

Chiar înainte să înceapă filmul, în prima parte când se difuzează trailere, un gând mi-a trecut prin minte: Oare dialogurile din film vor fi redate în stilul scris de Shakespeare, adică engleza veche??? (speram răspunsul să fie da)

Iar filmul a început…și a urmat…nici nu știu ce a urmat, doar că nu mi-am dezlipit ochii de la ecran. Realitatea obiectivă a devenit irelevantă. Eram absorbit complet de această capodoperă literară și cinematografică. Actorii au fost absolut fenomenali.

MacBethFassbender-xlarge

Câteva persoane au părăsit sala înainte de sfârșit, pe o fată am auzit-o spunând că acest tip de film nu este pentru ea. Restul, nu mi-am putut da seama dacă au fost la fel de captivați ca mine, dar cu siguranță nu am auzit remarci negative o dată ce s-a luminat sala.

După aproape două ore de transă, s-a terminat. Eram vrăjit de ceea ce am văzut și atunci am realizat de ce acest film este cotat atât de slab; de ce am fost surprins de cele menționate mai sus… pentru că este o capodoperă.

 De ce ai aprecia o capodoperă? Nu mai bine merge un film gen Ant-Man (Omul furnică)( nu mai zic de altele)!?

Nu spun că aceste filme comerciale nu ar fi ok. Uneori e bine să te relaxezi uitându-te la așa ceva. Dar o capodoperă ca Macbeth să primească doar o sală mică la o singură oră pe zi este, cu un strop de exagerare, o blasfemie.

Da, filmul este greu de urmărit.

Limbajul englez vechi este un deliciu dar și un chin pentru a-l înțelege iar subtitrarea este dificilă tocmai din această cauză. Da, este o tragedie care transmite cele mai profunde emoții și trăiri umane. Da, este sângeros și erotic având imagini puține dar cuvinte multe. Da, este Shakespeare și acest lucru spune tot.

Nu mai are rost să menționez faptul că mi-a plăcut foarte mult. De mult timp îmi tot propun să citesc operele lui Shakespeare ( în engleză pentru a nu pierde din savoare) dar nu mi-am rezervat timpul necesar.

Macbeth este pentru mine un deschizător de drumuri.

Îmi pare rău să observ această lipsă de interes față de calitate. Ce bine ar fi dacă am acorda mai mulți atenția cuvenită lucrurilor cu adevărat valoroase. Câte lecții de viață am putea învăța, cât de multe am descoperi la propria persoană.

Nu mi-am propus să fac o recenzia la film sau să povestesc despre conținut. Am vrut doar să subliniez faptul că multe lucruri de calitate sunt subapreciate și este dureros.

Consider că fiecare persoană care se află sau se va afla vreodată pe o funcție de conducere ar trebui să vadă acest film sau să citeacă cartea. Este o lecție minunată cum puterea sau dorința pentru putere poate corupe, cum pentru fiecare acțiune există reacțiune (karma dacă doriți), cum crimele/ faptele împovărează mintea și o duc în pragul disperării.

Fără îndoială, Shakespeare este unul dintre cei mai mari scriitori a omenirii iar opera Macbeth stă mărturie.

Vă doresc o vizionare sau lectură plăcută.

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply