Facebook și Democrație

      No Comments on Facebook și Democrație

Mark-Zuckerberg

Facebook și Democrație. Ce legătură există între acestea?

Acum câțiva ani, când am luat decizia să îmi fac profil Facebook, aveam două gânduri în minte:

  1. Am nevoie de un mijloc de a comunica mai ușor cu mai multe persoane: colegi de la facultate, cadre didactice, prieteni etc.;
  2. Să nu fiu rupt de un prezent dinamic care necesită adaptare continuă.

Nu anticipam ce avea să devină această platformă de socializare. Puțini cred ca au putut să prevadă evoluția sa.

Facebook-ul și-a depășit simplul scop de a conecta persoane. A devenit o voce fără sunet. A transformat un simplu concept de internet într-un instrument a libertății de exprimare. Mai mult, mă avânt să susțin ca a devenit un instrument pentru democratizarea unei țări blocate între două mentalități: socialistă și democratică.

SOCIALÍSM s. n. Sistem economic și politic bazat pe dominația proprietății statului în economie și pe conducerea centralizată în toate domeniile de activitate, exercitată de partidul unic.

DEMOCRAȚÍE, democrații, s. f. Formă de organizare și de conducere a unei societăți, în care poporul își exercită (direct sau indirect) puterea. – Din fr. démocratie.

Cu acest instrument, oricine, cât de mic este el (ca și statut social) devine o voce cu ecou. Cu puțin curaj poți produce schimbări la nivelul unei întregi societăți.

Ceea ce vreau să spun este ca această libertate de exprimare și transfer a informațiilor este atât de puternică încât nu mai poate fi ignorată de nimeni, indiferent de natură activităților sale.

Recent am văzut ca s-au făcut demersuri legale ca Mark Zuckerberg să introducă obligatoriu un sistem de cenzură a informațiilor care circulă pe platformă (vorbesc despre cazul imigranților care au agresat femeile din Germania). Acesta demersuri, din punctul meu sunt un atac la principiile democrației. Facebook-ul nu mai este o platformă cu milioane de profile care comunică, este un veritabil promotor a unei democrații universale. Aici, fiecare membru a urbei umane își poate exprima opinia, convingerile, dorințele.

Desigur nu sunt ignorant față de părțile negative. Facebook-ul poate crea diferite probleme: legate de stima de sine, crearea unei iluzii în jurul propriei persoane sau grup, context; jignire sau chiar agresare verbală, promovarea unor valori negative sau transmiterea de informații eronate, oportunitatea de a judeca fără a te informa corespunzător etc.

Dualismul universal este cât se poate de prezent și aici.

Revenind la noi în țară, unele dintre evenimentele sociale cu reverberație puternică pentru viitorul societății au avut loc datorită existenței Facebook-ului. Aici, în sfârșit, românul este implicat în viața Cetății sale și nu mai este un simplu spectator.

Și totuși îmi doresc și sper ca totul să nu se rezume la un climat în esență virtual. Să nu uităm că în această țară educația este într-un declin evident iar în acest context, Facebook-ul poate deveni o adicție și un adversar pentru cultură.

 Îmi vine tot mai greu să îmi imaginez o lumea fără libertatea internetului. Îmi vine tot mai greu să cred că voi spune următoarele cuvinte: avem nevoie de Facebook (sau cel puțin de ceea ce reprezintă el). Nu pentru ca să îți faci poze sau check-in-uri ci pentru a avea instrumentul necesar existenței unui dialog interuman la nivel macro. Avem nevoie, într-o lume unde numărul populației umane este tot mai mare, să putem dialoga într-un mod în care distanța și timpul să nu fie piedici.

Civilizația umană se află setată pe un tempo accelerat. Nu cred că se poate anticipa unde vom fi peste câțiva ani dar cred ca trebuie să protejam această putere proaspăt dobândită. Avem în sfârșit cu toții o voce care nu poate fi auzită dar este ascultată.

The-Ideal-American-Society

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply