“Existența e dinamică, nu e statică”-Osho

Buddhist Monk on the Mekong River at Sunset

Un maestru zen și-a întrebat discipolul: “Ce e Dumnezeu?”

Discipolul s-a înclinat și a rămas tăcut. Maestrul l-a binecuvântat și a zis: “E bine. Mă bucur.”

A doua zi, maestrul l-a întrebat din nou pe discipol: “Ce e Dumnezeu?”

Sigur că acum discipolul știa deja ce are de făcut, așa că s-a înclinat, a făcut o plecăciune încă și mai adâncă decât în ziua precedentă, a rămas tăcut, ba chiar a închis ochii, iar maestrul l-a pocnit zdravăn în cap, zicându-i:” Nătărăule! ”

Discipolul a fost uluit și a întrebat :”Dar ce s-a întâmplat? Ieri ai fost atât de mulțumit, iar răspunsul meu a fost tot acesta – ba chiar răspunsul de azi a fost mai reușit decât cel de ieri!”

Maestru i-a zis: “Tocmai aici e greșeala: ieri a fost ieri, azi e azi. Acum nu faci decât să repeți o formulă învățată pe de rost. Acum nu mai ești sincer, nu mai ești spontan, nu mai ești responsabil. Acum ai învățat trucul. Cum ar mai putea același răspuns să fie corect și astăzi? Au trecut douăzeci și patru de ore, a curs multă apă pe Gange.”

(“Trăiește în felul tău. Ce înseamnă cu adevărat să fi rebel?”- Osho, editura Litera)

 

 

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply