Exercițiu de imaginație – Nietzsche

Vreau împreună să ne imaginăm un scenariu. Am preluat acest exercițiu din cartea lui Irvin Yalom: “Privind soarele în față” care la rândul său l-a preluat din cartea lui Nietzsche “Așa grăit-a Zarathustra”. Este simplu și profund.

Tot ce trebuie este să stați confortabil și să citiți cu inima și mintea deschisă.

Gata?

Aceasta este mica poveste:

“Ce-ar fi dacă, într-o zi sau într-o noapte, un demon s-ar strecura la dumneavoastră când sunteți absolut singuri și v-ar spune:

“Această viață pe care o trăiești acum și pe care a-i trăit-o până acum va trebui s-o trăiești încă o dată și încă de nenumărate ori; și nu va fi nimic nou în ea, ci fiecare durere, bucurie, fiecare gând și fiecare suspin și totul, oricât de mic sau de important în viață se va întoarce din nou, totul la fel, în aceeași succesiune – chiar și acest păianjen și aceste raze de lună printre copaci, și chiar și acest moment, și chiar și eu. Clepsidra eternă a existenței este răsturnată din nou și din nou, și tu odată cu ea, grăunte de țărână!”

Nu v-ați arunca la pământ, și  l-ați blestema, scrâșnind din dinți pe demonul care v-a vorbit așa? Sau v-ați gândit măcar o clipă că i-ați putea răspunde:

“Ești un zeu și ceea ce ai spus este divin”. Dacă v-a trecut prin minte acest gând, o să vă transforme sau o să vă distrugă”.

S-a înțeles textul? Dacă nu, mai citește-l o dată. Vreau să simți, să trăiești întâmplarea. Cum răspunzi la o astfel de provocare?

În cartea sa, Yalom după expunerea exercițiului îți cere să îți monitorizezi emoțiile.

Cum te simți? Care sunt emoțiile care te trec citind aceste rânduri?

Stai puțin și analizează ce se întâmplă în interiorul tău.

Dacă simți un disconfort întrebarea următoare este: de ce? De ce gândul de a-ți repeta viața deranjează? În fond, acest lucru înseamnă nemurire. Nu o dorim?

Poate pentru alții nu deranjează deloc, ba mai mult, ideea pare extraordinară. În acest caz, felicitări!

Deci? Cum te simți? Nu continua să citești până nu ai identificat emoția primară.

Dacă emoțiile sunt negative, cel mai probabil (conform lui Yalom) nu ești mulțumit de cum a fost sau este viața ta. Ideea de a repeta fiecare moment din viață exact așa cum a fost sau este poate fi o experiență dureroasă sau una foarte plăcută. Cum a spus Nietzsche, este demon sau zeu forța care te pune în această dilemă?

Din punct de vedere științific exercițiul de sus are șanse probalistice mici (nu imposibile). Din punct de vedere filosofic este un excelent exemplu că noi suntem răspunzători de propriile noastre vieți și trebuie să ne responsabilizăm pentru faptele și gândurile noastre.

Una dintre credințele fundamentale ale budismului este că timpul, precum și viața este ciclic/ă. (spre deosebire de religiile vestice unde timpul și viața este perceput/ă ca liniar/ă). Reîncarnarea are ca scop o maturizare a sufletului prin viețile pământești. Scopul final este ca sufletul să atingă iluminarea și să se rupă de acest ritm ciclic. În alte cuvinte, reîncarnarea nu este soluția salvatoare de moarte ci o suferință constantă. Prin această suferință cu toții trebuie să trecem pentru a merge la următorul nivel.

Nu doresc acum să dezbat teze religioase. Doresc să ajung la următoarele întrebări la care fiecare ne putem da un răspuns:

1. Posibilitatea de reluare a vieții este o idee salvatoare sau cutremurătoare?

2. Cum este viața noastră acum?

3. Suntem mulțumiți de ea, de cum o trăim?

4. Ce trebuie să schimbăm pentru a fi fericiți?

5. Dacă ne asumăm responsabilitatea trecutului și prezentului, avem curajul să schimbăm direcția viitorului?

6. Acceptăm să mai trăim o dată ca în prezent sau dacă am avea o nouă șansă ar fi diferit?

7. Îți îndeplinești potențialul interior?

Problemele existențiale sunt cele mai grele de digerat. Poate că nu știm unde vom fi mâine, peste un an sau într-o jumătate de viață dar cu siguranță avem puterea de ne alege atitudinea față de fiecare moment.

Închei acest exercițiu cu a vă spune despre experiența mea citind rândurile de mai sus. Nu m-am simțit extraordinar. Mi-am dat seama că sunt lucruri pe care le-aș fi făcut diferit. Până recent, ideea de reîncarnare părea salvatoare. Acum…stau și mă gândesc, poate fi chiar dureroasă. Pe de altă parte, Nietzsche m-a ajutat să realizez că nu ne permitem să riscăm cu viețile noastre zi de zi. Știu și eu cât de dificil este să rămâi focalizat pe ce este important. Știu cât de greu este să îți dedici timp activităților și hobby-urilor care îți valorifică potențialul, care te fac fericit. Este greu. Totuși, este păcat să nu luptăm pentru ceea ce este important. Este păcat să încheiăm o zi pe care nu am vrea să o repetăm niciodată, indiferent de câte vieți ni se oferă.

Fiecare clipă petrecută în acord cu ceea ce ne face fericiți, este o clipă pe care am vrea să o retrăim o eternitate.

“Trăiește ca și cum ai trăi a doua oară, iar prima dată ai fi acționat la fel de greșit pe cât ești acum pe cale să o faci.”(Viktor E. Frankl, 1984).

Bibliografie:

1. Irvin Yalom, 2011, Privind soarele în față, editura Vellant;

2. Viktor E, Frank, 2014, Omul în căutarea sensului vieții, editura Meteor Press;

3. Citatul din poză este al lui John Lenon de la melodia Imagine.

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply