Efemeritate – Freud S.

      No Comments on Efemeritate – Freud S.

Efemeritate -“Era imposibil de înțeles, am declarat, că gândul la efemeritatea frumuseții trebuie să ne împiedice să ne bucurăm de ea. În ceea ce privește frumusețea naturii, de fiecare dată când este distrusă de iarnă, se întoarce anul următor, așa că, raportată la viețile noastre, putem s-o considerăm eternă.

Frumusețea formelor și a feței umane se evaporă pentru totdeauna în cursul vieții noastre, dar efemeritatea lor nu face decât să le confere un farmec nou. O floare care înflorește pentru o singură noapte nu ni se pare, din această cauză, mai puțin frumoasă. Nu pot să înțeleg nici motivul pentru care frumusețea și perfecțiunea unei opere de artă sau a unei realizări intelectuale ar trebui să-și piardă valoarea din cauza limitării în timp.

S-ar putea ca într-adevăr să vină ziua în care tablourile și statuile pe care le admirăm se vor prăbuși în țărână, sau s-ar putea ca nouă să ne urmeze o altă rasă de oameni care nu vor mai înțelege operele poeților și gânditorilor noștrii, sau ar putea să urmeze o eră geologică în urma căreia să dispară toată viața animată de pe pământ; dar, de vreme ce valoarea acestor frumuseți și a perfecțiunii este determinată exclusiv de importanța lor pentru viața noastră emoțională, nici nu e necesar ca ele să ne supraviețuiască și atunci sunt independente de veșnicie.”

( “Privind soarele în față”: Yalom, I. ; apud ” On transience”: Freud, S., 1915)

 

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply