De ce Psihologie?

      4 Comments on De ce Psihologie?

Data trecută am vorbit despre De ce Filosofie? Acum facem tranziția spre Psihologie.

Încă de la început doresc să fiu cât se poate de clar. Eu nu voi vorbi despre Psihologia populară. Există această concepție, ca în Filosofie de altfel, că oricine poate fi un psiholog. A nu se confunda psihologia ca știință cu acele curente pop-psychology.

Psihologia este vastă. De fapt, luând în considerare că obiectivul central este înțelegerea psihicului uman, este destul de evident că nu vorbim despre o plimbare prin parc.

Țin minte că eram în liceu când am dat pentru prima dată peste termenul “psihologie”. Părea ceva foarte greu de înțeles, și cu siguranță în afara zonei mele de interes. Însă viața este foarte interesantă și după câțiva ani, curioziatea, m-a determinat să cumpăr și să citesc o carte de psihologie. Nu știu exact când s-a născut în mine dorința ca să fac din Psihologie o carieră, poate la sfârșitul clasei XII, sau înainte, sau după…dar acum știu că este un domeniu conform naturii mele.

Trebuie să urmez facultatea de profil pentru a învăța Psihologie?

Depinde de obiectivul tău. Dacă îți dorești să profesezi în domeniu atunci da, trebuie. Dacă nu, îți recomand să citești pe cont propriu.

Din experiența mea, îți pot spune că Facultatea de Psihologie îți asigură două lucruri:

1. O bază de plecare, atât la nivel de cunoștințe cât și ca rampă de lansare în domeniu.

2. O viziune generală despre Psihologie.

Pentru a putea cu adevărat să fii bun și mulțumit de tine, va trebui să investești în achiziționarea de cărți. Editura Trei oferă o paletă larga de cărți de Psihologie, foarte fain realizate, și profesioniste. O mare parte din cunoștințele mele se datorează acestor cărți.

Cu ce să încep?

Veșnica dilemă.

Personal, deși am tatonat terenul Psihologiei prin mici ieșiri în lumea cărților, și terminasem deja un an de facultate, mi-am deschis cu adevărat apetitul în urma cursurilor doamnei doctor emerit, profesor Anca Munteanu care mi-a predat Psihologia Vârstelor și lecturarea cărții lui Sigmund Freud “Introducere în psihanaliză“.

Altfel formulat, recomand să începi cu o carte de Psihologia Dezvoltării, care parcurge toate etapele de dezvoltare psihică a unei persoane, urmată de o carte mai specifică. Eu am ales Freud, dar cunosc colegi care au început cu Carl Gustav Jung, Viktor Frankl, Irvin Yalom, Eric Berne etc.

Sunt prea multe teme în Psihologie, sunt dezorientat/ă.

Da, Psihologia are foarte multe ramuri. Ce o face interesantă este că toate au valoare, deși unele sunt conceptualizate foarte diferit. Și toate funcționează.

Este greu să ofer o structură clară asupra întregului spectru al Psihologiei. În linii mari avem următoarele abordări:

1. Psihodinamică;

2. Cognitivă;

3.Comportamentală sau Behavioristă;

4. Umanistă;

5. Existențială;

Domenii: psihologie clinică, forensică (judiciară), educațională, organizațională, socială etc.

Știu, am fost foarte sumar. Poți găsi mult mai multe informații pe site-urile de profil. Ideea este că din moment ce intri în contact cu fiecare dintre ramurile mari ale Psihologiei, vei descoperi care îți este cea mai potrivită.

Cu ce mă ajută Psihologia?

Psihologia te ajută, în primul rând, să te cunoști mai bine. Să știi de ce simți ceea ce simți, de ce reacționezi cum și când reacționezi, să lucrezi la propria ta persoană. În al doilea rând îți oferă oportunitatea de a dialoga cu celelalte persoane într-un mod mult mai autentic și sănătos. Îți oferă acea capacitate de a te descurca în orice situație.

Pe scurt, îți îmbogățește calitatea vieții interioare și exterioare.

Psihologie – Psihiatrie?

Din păcate în România, pentru multe persoane, acești doi termeni înseamnă același lucru. Și de cele mai multe ori înseamnă “la nebuni”(adică psihiatria).

Psihiatria se ocupă cu persoanele care suferă de boli mintale. Problema lor are o componentă biologică: schizofrenia, tulburare bipolară (maniaco-despresivă), depresia severă etc.

Psihologia se ocupă cu persoanele care suferă de diferite probleme, conflicte interne care nu sunt obligatoriu cauzate de o componentă biologică, ci mai mult apare în urma interacțiunii dintre individ și mediul înconjurător: depresia ușoară și medie, fobia, problemele în relaționare, atacul de panică, stimă de sine scăzută etc.

Prin urmare, a merge la un psiholog nu înseamă că ai probleme cu “capul” (cum este vorba în popor) ci ai o problemă pentru care ai nevoie de ajutorul unui specialist. Așa cum există igienă orală, corporală, așa trebuie să existe și o igienă psihică/mentală.

O scurtă experiență personală

Nu voi uita acel sentiment care m-a trecut după ce am citit pentru prima dată o carte adevărată de psihologie. Parcă întreaga lume s-a deschis în fața ochilor. Cred că întreaga rețea neuronală s-a reconfigurat. Dintr-o dată am început să înțeleg mai bine ce se întâmplă cu mine și cu persoanele din jur. Este unul din acele momente când ai o epifanie, când dintr-o dată lumea se îmbogățește. Tot ce pot dori este ca acest sentiment să fie cunoscut de cât mai multe persoane….iar procesul meu de revelație continuă cu fiecare carte.

Recomandări

Pentru cei care intră în contact pentru prima dată cu Psihologia, recomand acest playlist de pe Youtube (este doar în engleză). Este amuzant și foarte informativ.

Să aveți mare grijă la cărțile pe care le alegeți. Cum am spus mai sus, cărțile de profil de la Editura Trei sunt foarte bune. Interesați-vă înainte de a cumpăra o carte de psihologie. Există o mare diferență între psihologia adevărată și cea populară.

Dacă aveți vreo întrebare, rog să postați în secțiunea de comment-uri și vă răspund cu plăcere!

Vă mulțumesc pentru lectură!

 

 

 

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Pentru orice nelămurire, întrebare, mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com.

4 thoughts on “De ce Psihologie?

 1. AvatarAdrian Stepan

  Eu nu am citit cărți de profil chiar dacă mi-ar prinde bine în analizele mele. Mă interesează psihologia din spatele ”de ce”-urilor, mecanismele care determină oamenii să facă ce fac și evident psihologia consumatorului/capitalistă/marketing. În orice caz, multe din răspunsurile pe care le dau altora vin din introspecțiile mele sau simulări ale situațiilor celorlalți (uneori chiar merge).

  Reply
  1. TelbiszSergiuTelbiszSergiu Post author

   Înțeleg ce spui. Depinde fiecare de fapt cât de departe dorește să meargă cu înțelegerea lucrurilor. Din perspectiva mea există 3 tipuri de cărți de Psihologie:
   1. Cărțile de profil. Nu cred ca sunt recomandate tuturor. Conțin mult limbaj de specialitate și au legătură strânsă cu a-ți crea o carieră din domeniu.
   2. Cărți de psihologie pentru dezvoltarea ta personală. Aici cred că intră foarte bine ceea ce îți place ție Adrian să citești. Cumva doar atinge suprafața cărților de specialitate, folosește un limbaj simplificat și vine cu ajutor practic.
   3. Cărțile de pop-psychology. Acestea doar te ajută să îți creezi impresia dezvoltării unei culturi în domeniu. De fapt sunt făcute doar pentru a fi vândute unui public înfometat care nu vrea să depună efort.

   Din punctul meu de vedere primele 2 sunt foarte ok, depinzând de ce anume cauți. DAR am observat că sunt persoane care nu au studiat în viața lor Psihologia ca știință, au scris mult din propriile lor experiențe, și deși poate te ajută sfaturile lor, ei își ridic cărțile la nivel de știință. De aceea am tot spus că recomand cărțile de la editura Trei pentru că sunt selectivi. Și pe mine m-au ajutat unele cărți de dezvoltare personală pe linie de psihologie dar mai mult la îmbunătățirea vieții și nu în înțelegerea ei.
   Nu știu dacă vei găsi cu adevărat răspunsul “de ce-urilor” fără să intri în prima categorie. Important este să fim critici și selectivi ce anume alegem să citim.

   Reply

Leave a Reply