De ce Filosofie?

      6 Comments on De ce Filosofie?

Începând cu această săptămâna deschid o nouă categorie de articole pe blog.

Secțiunea De Ce?  este locul unde voi posta în fiecare săptămână (spre sfârșitul acesteia) un articol privitor la de ce este important, din punctul meu de vedere, să începem o anumită activitate. Aceste articole vor avea caracter informativ, cu sfaturi ajutătoare, picurate pe alocuri cu experiență personală.

Am considerat că cel mai indicat prim subiect pentru deschiderea acestei secțiuni este: De ce Filosofie?

De ce încep cu acest domeniu? Simplu! Filosofia este mai mult decât o materie predată în școli sau o serie de contemplări asupra semnificației vieții…este un stil de viață, o mentalitate, un instrument cu ajutorul căreia ne putem crea o viață mai productivă și bogată.

Există mai multe vorbe populare care sună aproximativ astfel: ” oricine poate face filosofie”, ” filosof ești de când te-ai născut”,”filosof te-a făcut mama”etc.

Până de curând am crezut și eu că filosof poate fi oricine. În fond, care dintre noi nu a meditat asupra vieții și diferitelor aspecte ale acesteia, cine nu știe ce este să iubești o persoană fără să îi spui (iubirea platonică – este mai mult decât atât) sau să îți trăiești fiecare clipă la intensitate maximă (carpe diem)? etc.

Acum sunt sigur că NU oricine care are astfel de gânduri este filosof. Nu ajunge să te izolezi de lume, sau invers, să trăiești în mijlocul ei, și să declari că ai contemplat sensurile lumii înconjurătoare, prin urmare ești un filosof.

A studia Filosofia este mult mai mult de atât. Trebuie să existe în tine acea capacitate de introspecție, de analiză critică dar constructivă, de a rezona atât la nivel rațional cât și la nivel emoțional cu întreaga existență, fie ea materie organică sau non-organică.

De Ce Filosofia?

Selective focus on the word "philosophy". Many more word photos for you in my portfolio...

Filosofia este mama Psihologiei. Recent am văzut un video realizat de o studentă la o facultate de filosofie care a declarat că filosofia este de fapt mama tuturor domeniilor umanității, fie ele științifice sau non-științifice. Și îi dau dreptate. Filosofii antici au fost primii care au scris despre existența atomilor, a vastității Universului, a literaturii, a timpului și spațiului, a geometriei vieții, a modului cel mai bun de a trăi și iubi, a organizării unei societăți sau a unui stat etc.

Filosofia este punctul zero al științelor Umanității.

Mai mult de atât, filosofia ne învață un mod de a trăi virtuos, etic, moral. Cu riscul de a stârni indignarea unor persoane, menționez că este asemănător cu un nivel înalt de religiozitate dar fără dogme, zei, Rai, Iad, Nirvana etc.. Este, să spunem, nivelul superior a religiei (până aproape de spiritualitate) iar accentul cade pe noi, pe fiecare individ care are puterea de a fi o versiune mai bună.

Nu știu dacă se poate scrie sau exprima în cuvinte cât de important este să studiem Filosofia.

Dorința mea de a intra în contact cu ea a existat de foarte mult timp. Dar poate ca și voi, nu am știut de unde să încep. Când deschideam o carte de filosofie la librărie mă intimida modul de exprimare, ideile vaste și vagi la prima vedere, la mulțimea de autori. Era și este mai ușor să renunți. Și am renunțat, mulți ani, până acum 6 luni de zile.

Ok, poate acum vă întrebați de ce îmi permit să scriu un articol despre importanța Filosofiei dacă prima carte pe care am pus mână a fost acum 6 luni. Câte cărți am putut citi de filosofie de recomand acum cu atât de mult patos acest domeniu.

Eii bine, am citit 3. Da, 3 cărți de Filosofie.

Dar știi care este, de fapt, partea cea mai interesantă?

Am citit doar 3 cărți și totuși, în viața mea, în dezvoltarea mea, au avut un impact semnificativ. Repet 3 cărți în 6 luni.

Oare cum va fi după 10, 15, 20, 30? Sincer, nu îmi pot imagina.

Revin la acel moment acum 6 luni când am luat decizia de a citi o carte de Filosofie. Am tot căutat pe forum-uri. Unii recomandă să începi cu o carte de istorie a Filosofiei, alții cu filosofii antici sau contemporani. Într-un final am decis, observând că apărea des în discuție Platon, să cumpăr carte “Republica” de Platon.

Cu entuziasm am deschis-o și am început. Experiența mea despre cum a fost să o citesc o puteți găsi în recenzie mea pe site-ul GoodRead.ro.

Cu greu am terminat-o dar deja parcă în interiorul meu a stârnit o curiozitate. Așadar cu proxima ocazie am cumpărat cartea “Gânduri către sine însuși” de Marcus Aurelius. A fost una dintre cea mai bună achiziție de carte din viața mea (până în acest moment).

Încă nu am terminat-o. Efectiv nu vreau să o termin. Este atât de bogată în lecții de viață încât am realizat că, de fapt, așa zisa dezvoltare personală (nu fac referire la modulele de dezvoltare personală din cadrul unei formări de tip psihoterapie. Acelea sunt cu totul alt tip de experiență) pe care o promovează mulți traineri este de fapt varianta sărăcăcioasă a Filosofiei.

Nu vreau să mă înțelegeți greșit. Respect dezvoltarea personală așa cum este văzută ea ca și un domeniu ocupațional. Ba mai mult, fără să fi cunoscut câțiva traineri de dezvoltare personală nu aș fi avut curajul să fac tot ceea ce fac acum. DAR, acum realizez că dacă începeam cu Filosofia, nici nu era nevoie de intervenția lor.

Filosofia ESTE dezvoltare personală în forma ei cea mai pură. Dacă veți citi această carte a Împăratului-filosof roman Marcus Aurelius, un adept al stoicismului, veți fi uimiți de bogăția ei. Dacă s-ar promova filosofia la fel cum se promovează dezvoltarea personală, cred că ne-am putea dezvolta fiecare dintre noi mult mai repede.

Cum am spus, Filosofia este mai mult decât o știință sau un domeniu, este un stil de viață.

Ca și oricare altă carte, operă literară etc. Filosofia poate fi comparată ca un fluviu plin cu ideile, experiențele și învățăturile a sute sau mii de oameni care deja s-au confruntat cu aceleași probleme, vechi de când existăm pe această planetă, și care au încercat să le explice, să le trăiască. Dacă ne aruncăm în fluviu, pe lângă faptul că putem găsi soluția unei probleme, putem să învățăm din înțelepciunea acestor sute sau mii de vieți. Tot ce ne trebuie este curajul de a sări, și să avem capacitatea de a ne menține la suprafață. (nu ar fi indicat să te îneci aka renunți, nu?)

Filosofie, Filosofie, dar cum aș putea să trăiesc făcând filosofie?

Am remarcat că atunci când ești pasionat de un domeniu care nu este la prima vedere profitabil (adică bănos), din nefericire, cei din jur au tendința să te descurajeze (și o fac foarte bine).

Răspunsul la această întrebare nu am. Evident în România nu cred că poate fi ușor. Deși te ajută să fi TU, un individ dezvoltat și bogat, nu este o mașină de făcut bani. Nu zic să nu încerci dar personal nu am auzit de o asemenea persoană( în afară de profesia de cadru didactic care din păcate sunt mult subapreciați).

Însă părerea mea este că banul nu ar trebui să fie scopul principal a unei activități ci mai mult un fel de bonus plăcerii de a profesa ce îți place. Și dacă ești foarte bun în ceea ce faci, îmi este greu să cred că nu poți trage și foloase materiale pe lângă cele spirituale.

Totuși nu încurajez să faci ceva doar pentru că aduce bani. Cât despre Filosofie, este un domeniu pe care să-l absorbi, să-l integrezi în viața ta, să îl dezvolți. Cu siguranță nu să-l privești ca un instrument de îmbogățirea materială.

Internetul este plin de citate filosofice, nu ajunge să le citesc pe acelea?STOPANDTHINK

Nu, sub nici o formă. La început mă enervam să văd cum se abuzează de învățăturile filosofilor pe internet (Facebook în special). Mulți postează cuvinte și expresii pe care nici nu le înțeleg doar ca să pară înțelepți. Filosofia NU funcționează astfel.

În primul rând dacă citești o idee doar ca să pară cool nu înseamnă că ai înțeles semnificația ei și aplicabilitatea în viața ta.

În al doilea rând, ca orice alt lucru, dacă este scos din context nu mai poți înțelege adevărata esența a lui. Un text scos dintr-o carte poate fi interpretat în mii de feluri dar citit împreună cu cartea primește un singur sens, cel cu adevărat semnificativ.

Trebuie să mă înscriu la Facultatea de Filosofie să învăț Filosofia?

Cu siguranță nu. Personal sunt profund dezamăgit de sistemul educațional, la toate nivelele din România. Nu pot spune despre sistemul educațional din alte state deoarece nu am fost.

Eu cred că nebunia aceasta după diplome este doar atât, o nebunie. Da, uneori ai nevoie pentru CV dacă ai anumite planuri. DAR nu mai trăim într-un regim totalitar. Dacă vrei să începi ceva, să înveți ceva, să citești ceva, toate posiblitățile erei digitale sunt la îndemână ta. Exista sute de librării și biblioteci (unele te lasă pe gratis să citești orice carte doar să rămâi în interor (ex: Cărturești)). NIMENI nu te poate opri să citești ceea ce vrei( în acest caz filosofie). Nu ai nevoie de un sistem educațional rigid pentru a învăța Filosofia. Mergi mâine la o librărie, cumpără o carte și deja ai făcut primul pas. Mai departe ține de tine.

Cu toate acestea, în viață este important rolul unui mentor. Nu trebuie să faci o facultate pentru a avea mentori dar dacă cumva găsești unul, să nu-l ratezi! 🙂 (valabil pentru orice domeniu, pentru toată lumea. De asemenea un mentor poate fi și un autor de carte pe care nu l-ai cunoscut vreodată).

Vreau să încep dar nu știu de unde!

Te înțeleg. Și eu am fost acolo. Personal am început cu Platon dar nu cred că vei întâmpina mari probleme dacă începi cu ce titlu te atrage. Totuși, ca să te ajut ai aici două link-uri.

Primul link este de la un student de filosofie care îți recomandă primele patru cărți de la care să începi. ( și da, este drăguță Filosofia, nu? 😀 )

Al doilea link este spre o secțiune introductivă în diferitele curente ale Filosofiei realizate de către canalul The School of Life din UK pe youtube:

De asemenea recomand tot canalul acesta de Youtube pentru mai multe domenii ca: sociologie, politică,literatură etc.

Filosofia este o pierdere de timp?

Personal mă îndoiesc. Orice problemă care atinge esența ființei tale are o soluție în filosofie. Iar timpul este relativ. Oricum nu ne ajunge pentru tot, și dacă l-am avea pentru o eternitate ar fi un blestem. Așadar să revenim la subiect.

Dacă această întrebare sau credință apare în mintea ta fără a experimenta, te înțeleg. Nu ai cum să judeci în mod justificat fără să fi intrat în contact cu aceasta. Și totuși acest lucru îl facem cu toții, de cele mai multe ori.

Stoicismul ne învață chiar invers. Să nu judeci decât atunci când ai analizat întreaga situație, ai observat ambele sau toate fațetele unei probleme și abia atunci lansezi o opinie argumentată și justificată. Pare cunoscută ideea? Este, dar mulți o aud prin vânt, nu știu de unde vine conceptul și îl folosesc în mod abuziv.

Dacă și după ce i-ai oferit șansa, nu îți place, din nou te înțeleg. Poate că nu este pentru tine. Nu este nici o problemă. Fiecare avem o chemare interioară pe care trebuie să o fructificăm. Dar nu înseamnă să critici într-un mod negativ experiența sau să o denigrezi. Acceptă și atât.

Pentru cei care nu au citit Filosofie, vă încurajez cu drag. Veți fi uimiți de schimbare.

Unde și când pot citit o carte de Filosofie?

Din experiența mea de până acum, pot spune cu siguranță că nu înainte să dormi. Adică nu în pat așteptând să te prindă somnul. Cărțile de filosofie pot fi uneori dificile de înțeles și riști să nu poți înțelege textul și apare frustrarea.

Mai mult de atât, poți cu ușurință să pierzi esența ideilor. Sau poate, ca mine, vrei tot timpul să mai notezi ceva pe un caiet de notițe 😀 .

Recomand atunci când ești odihnit/ă, într-un loc liniștit, chiar și în mijlocul naturii. Să ai tot timpul un caiet de notițe sau să subliniezi pe carte (eu nu o fac).

Concluzii

Ne apropiem de sfârșitul acestui prim articol la secțiunea De Ce?

Cum am spus la început, aceste articole vor fi mai lungi și încerc să le fac cât mai informative.

Pe parcurs sunt sigur că voi îmbunătăți structura lor.

Acestea au fost doar câteva din întrebările care mi-au venit în minte când vine vorba de Filosofie. Te rog să îmi scrii în secțiunea de comment-uri dacă mai ai tu vreo întrebare și dacă sunt în măsură să răspund la aceasta o fac cu cea mai mare plăcere.

În încheiere vă las cu un extras din cartea lui Marcus Aurelius, o mică lecție de viață:

“nu se știe câte sensuri pot avea cuvintele a fura, a semăna,a cumpăra, a fi liniștit, a vedea ceea ce trebuie făcut; acest lucru nu se realizează cu ochii, ci printr-un alt fel de vedere.” – Gânduri câtre sine însuși

Comments

comments

6 thoughts on “De ce Filosofie?

 1. AvatarAlex

  “Filosofia este dezvolta personala in forma cea mai pura”… superb. Restul argumentatiilor asisderea, la subiect, rational, concis.

  Reply
 2. Avatarncercsarezist

  Felicitari pentru ideea cu filosofia !
  Sper si va doresc sa reusiti a destepta, si-nteleptiti toate varstele, pe baza stiintei !

  Reply

Leave a Reply