Cultul Caracterului și Cultul Personalității

imagesAcum câteva luni în urmă navigând pe site-ul TED am găsit o prezentare intitulată “The power of introverts”. Persoana care a realizat respectiva conferință se numește Susan Cain iar la sfârșitul prezentări, care personal m-a fascinat, a menționat de bestseller-ul ei “The Power of Introverts in a world that can’t stop talking” (titlul tradus în limba română îl găsiți sub forma “Linișteee! Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare”).

Am comandat cartea în următoarele minute iar acum pot spune că am avut multe de învățat despre mine citind-o.

Înainte să merg mai departe doresc să fac o precizare importantă:

A fi introvert sau extravert ( uneori găsiți sub forma extrovert, ambele sunt corecte) nu are legătură cu timiditatea sau sociabilitatea. De fiecare dată menționez acest aspect deoarece în limbajul de zi cu zi apare această confuzie. Cele două fac referire la modul de procesare a informației, la modul de a ne energiza, de a acționa etc.

Cartea este plină de exemple și experiențe despre cele doua laturi ale personalității. Susan Cain este o introvertă care și-a descoperit vocația mult mai târziu decât și-ar fi dorit iar acest lucru se datorează parțial și societății în care trăim.

Cultul Caracterului și Cultul Personalității

Pe la începutul cărții Susan Cain face referire la aceste două tipuri de culte. Despe ce este vorba?

Cultul Caracterului = introverți

Cultul Personalității = extraverți

În carte ni se explică cu foarte multe exemple cum în trecut (până în secolul XX) omenirea aprecia oamenii de cultură. De exemplu în Franța și Anglia politicienii erau de fapt oameni cu o pregătire într-un anumit domeniu: filosofie, literatură, fizicieni etc. Și la noi în țară acest lucru a fost o perioadă vizibil (generația de intelectuali din 1848, perioada domniei lui Carol I, Ferdinand) . Practic, ceea ce Susan Cain dorește să spună este că introvertiții reprezentați prin oamenii de știință și cultură erau exemplul de lider dorit.

La un moment dat, undeva după începutul secolului XX în proaspăta națiune SUA, a început ușor să cucerească scena politică, economică etc un alt tip de om sau cult: Cultul Personalității. Nu au mai fost atât de apreciați oameni ca Abraham Lincoln ci persoane ca Dale Carnegie, Warren Buffet, Oprah Winfrey etc. Ușor dar sigur datorită globalizării acest fenomen s-a răspândit. În alte cuvinte, extraverții dictează acum regulile. Și nu este un lucru rău dar societatea a suferit modificări profunde. Problema nu este că sunt extravertiți care ajung sus, este în fond și normal la câtă energie au de împărtășit, ci că introvertiții sunt stigmatizați. Mai mult de atât, ajung de multe ori pe posturi foarte importante persoane care sunt fermecătoare dar nu neapărat pregătite.

Toată cartea scrisă de Susan Cain este dedicată în mod special introvertiților care trebuie să învețe să se adapteze unei lumi care apreciază mai mult carisma, atracția, dominanța etc.

Prin acest articol nu încerc să duc o luptă între introvertism și extravertism. Ceea ce vreau este să se înțeleagă cum anume funcționează în prezent societatea umană. (cel puțin în partea occidentală). Ambele tipuri sunt cruciale pentru bunul mers al lucrurilor. Introvertiții sunt gânditori și inovatori iar extravertiții sunt motorul și energia.

Pe scurt, așa cum ni se prezintă în carte, voi enumera la fiecare tip de cult caracteristicile dominante:

1. Cultul Caracterului:

cetațenie;

– datorie;

– muncă;

– fapte bune;

– onoare;

– reputație;

– morală;

– maniere;

– integritate.

2. Cultul Personalității;

– magnetism;

– fascinație;

– splendoare;

– atractivitate;

– strălucire;

– dominanță;

– forță;

– energie.

Acestea sunt în mare trăsăturile definitorii. Ideea este că, indiferent de ce parte te afli tu acum, poți să înveți și de “dincolo”. Mă avânt să cred, personal, că acel individ care poate acoperi ambele tipuri este acela care intră în istorie ca un adevărat lider: Cezar, Octavian Augustus, Alexandru Macedon, Charlemagne, Elizabeta I, Napoleon etc.

Mă risc să spun și faptul că un exemplu edificator dintre confruntarea Caracter și Personalitate a avut loc în ultimele alegeri prezidențiale (2014) cu toate evenimentele care s-au derulat. Doar că de această dată oamenii, după ani de zile conduși de a doua formă au revenit la rădăcină.

În concluzie vă invit cu drag să citiți această minunată carte scrisă de Susan Cain, nu doar pentru a vă înțelege mai bine pe voi (mă adresez introvertiților) dar și pentru a înțelege mai bine pe “celălalt” ( mă adresez extravertiților). Mi-ar plăcea de asemenea ca școlile să nu mai recompenseze atât de mult doar caracterul extravert ci și pe cel introvert (și aici vorbesc din experiență proprie). Nu în ultimul rând sper ca oamenii să citească mai mult și să decidă în plină cunoștință de cauză în viața de zi cu zi aspecte ale vieții lor. Uneori persoana care te fascinează cel mai tare nu înseamnă că este și cea mai bună soluție.

Video-ul TED al conferinței susținute de Susan Cain îl puteți accesa aici.

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply