Ce vrei să te faci când vei fi mare?

      No Comments on Ce vrei să te faci când vei fi mare?

 tene61(3740)Ieri am primit un mail de la site-ul TED. În fiecare zi primesc mail cu noul video postat.

 Mă uit la acestea ori de câte ori reușesc. Ai foarte multe de învățat iar din când în când apare câte un video care are un impact mai mare. De această dată este vorba despre veșnica întrebare: ce vrei să te faci când vei fi mare?

 Cum spune și Emilie Wapnick în prezentare, o întrebare atât de inocentă devine încet dar sigur cauza unui nivel ridicat de anxietate.

 Ce vrei să te faci când vei fi mare?

 Problema nu este în a găsi un răspuns singular la o întrebare singulară. Problema este că ne limităm la această unică alegere, activitate în detrimentul pasiunilor și aspirațiilor noastre.

 În lumea întreagă există mai multe tipuri de persoane când vine vorba despre rol:

  • care au un adevărat talent pentru un domeniu și doresc ca întreaga lor viață să fie dedicată acelei cauze;
  • pentru care rolul profesional nu contează atât de mult și se angrenează într-o slujbă doar pentru a-și asigura o sursă financiară, restul timpului fiind dedicat familiei, hobby-uri etc.
  • persoane care nu vor să facă nimic cu viața lor;
  • persoane care se mulțumesc cu situația lor deși tânjesc după mai mult;
  • persoane multi-dezvoltate care își ocupă timpul cu mai multe activități.

 Cu siguranță lista se poate restructura în multiple forme.

 În acest articol, precum și în video-ul menționat, punem accentul pe ultimele două categorii.

 Ce vrei să te faci când vei fi mare?

 Cei mai mulți vor spune X rol. Dar cei mai mulți dintre cei mulți ar dori să răspundă: îmi doresc x rol, dar din când în când și y, z, v, o, a etc.

 Unii dintre noi suntem atrași de atât de multe domenii, încât nu putem alege unul singur, doar un rol. Poate vrei să fi avocat dar în același timp îți place și literatura, fizica și muzica. Sau ești inginer dar îți place și pictura, filosofia și fotografia.

 Ce te faci în acest caz?

 În societate, de cele mai multe ori ești descurajat total să interprinzi mai multe activități, roluri în același timp.

 Nu ai cum să faci de toate!; trebuie să te mulțumești cu X!; ești nebun?!; habar nu ai ce vrei de la viața aceasta!

 Acestea sunt doar câteva exemple de replici des auzite. DAR adevărul este că TU ști cel mai bine ce vrei de la viață: vrei să cânți și să proiectezi, vrei să pictezi și să calculezi.

 Vrei să fi ceea ce a fost o dată valorificat și admirat: Omul Renascentist, Omul universal.

 Unii dintre noi ne dorim mai mult de la viață, de la noi. NU ar trebui să fim descurajați pentru acest lucru. NU ar trebui să ne lăsăm descurajați.

 Faptul de a avea mai multe potențialități nu te face o persoană pierdută, ci una care încet se cunoaște mai bine.

 De ce trebuie să ascultăm de cei care, din propria lor slăbiciune, încearcă să te limiteze și pe tine?

 În video-ul despre care am vorbit (îl voi posta la sfârșitul articolului) Emilie ne spune care sunt cele trei mari avantaje pentru persoanele care au mai multe domenii de interes.

 Adevărata provocare pentru noi este să descoperim, să construim o punte de legătură între toate domeniile și pasiunile noastre. Sunt persoane care au reușit să creeze ceva nou din pasiuni total opuse.

 Aici este dificultatea. Cum le îmbinăm?

 Desigur, fiecare dintre noi trebuie să ne răspundem singuri la întrebare. Pasiunile sunt diferit amestecate la fiecare dintre noi. Dar o dată ce reușim vom aduce cu siguranță un mare plus întregii societăți.

 Cât despre mine, recunosc faptul că nu mă pot mulțumi cu un singur rol, cu o singură activitate și o singură pasiune. Mă lupt și eu cu forțele externe care încearcă intenționat sau nu să-mi diminueze forța dorinței de a mă dezvolta pe mai multe planuri. În unele din acele momente realizez cât de relativ închisă ca mentalitate este societatea românească, și nu numai.

 În prezent am o carieră într-o profesie care, din păcate datorită unei mentalități rigide, îmi oferă tot mai puține satisfacții profesionale și personale. De trei ani de zile studiez și m-am îndrăgosit de Psihologie doar ca să descopăr că îmi place și Filosofia. Istoria este o veche pasiune. Încet dar sigur mă descopăr tot mai mult și realizez că vreau să învăț să cânt la cel puțin un instrument muzical, să învăț limbi străine, să călătoresc și explorez, mi-ar plăcea să pictez/desenez, să scriu, să joc jocuri video care îmi dezvoltă capacitatea mentală. Contrar domeniilor predominant umaniste, fizica, astronomia și chimia îmi trezesc un real interes. Trasul cu arcul și sporturi cu săbii sunt alte activități cu un real interes pentru mine.

 Îmi este cât se poate de clar că îmi doresc mult prea mult decât îmi permite timpul. Dar nici nu ezit acolo unde pot să contribui la pasiunile mele. Accept relativa neputință de a le îndeplini pe toate dar nu le reprim doar pentru că o parte din populație nu mă poate înțelege.

 Iar acesta este îndemnul meu. Toți cei care au mai multe pasiuni să nu renunțe la ele. Să nu ezitați pentru că regretul va fi mereu acolo.

 Fiecare dintre noi poate fi un mic Leonardo da Vinci!! Ai curaj?

Video recomandat:

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply