Ce înseamnă să fi rebel?

      No Comments on Ce înseamnă să fi rebel?

Ce înseamnă să fi rebel?

Cuvântul rebel căutat în dicționar va da următorul rezultat:

REBÉL, -Ă, rebeli, -e, adj. (Despre oameni; adesea substantivat) Care participă la o rebeliune, care îndeamnă la o rebeliune; răzvrătit. ♦ Nesupus, recalcitrant. ** Care arată nesupunere, care exprimă revoltă. ♦ Fig. (Despre păr) Care nu se așază, nu stă pieptănat ♦ Fig. (Despre boli) Care are aspect acut, care cedează greu la tratamentul medical, care se vindecă greu. – Din fr. rebelle, lat. rebellis, germ. Rebelle.

Acum câteva săptămâni am citit prima carte din seria Osho, un guru, filosof și învățător spiritual din India. Este pentru prima dată când intru în contact cu operele sau mai bine spus învățăturile sale.

Până acum le-am găsit foarte interesante și motivatoare deși pe alocuri puțin extremiste.

Citind am descoperit că pentru el cuvântul rebel are cu totul alt înțeles.

Din punctul său de vedere, un rebel nu este sub nici o formă persoana care îndeamnă la rebeliune sau răzvrătire. Un rebel în concepția sa este acea persoană care nu reacționează la evenimentele din exterior ci acționează în interiorul său. Este o persoană creatoare, deschisă la nou si la posibilități, un prieten, un om care caută înțelepciunea și cunoaște faptul că doar prin studiu, reflecție și dezvoltare personală poate face o schimbare reală în lume.

Rebelul nu este adeptul violenței, din contră. Nu se ceartă sau se angrenează în discuții aprinse pentru a-și impune ideea. Mai degrabă încearcă să ajungă cumva la persoana din față și să-l ajute să conștientizeze realitatea sa.

Ce îmi place foarte mult este felul cum percepe el revoluționarul.

El spune că a reacționa la un anumit lucru înseamnă a reuși să schimbi acel ceva doar prin a-l înlocui cu un altul la fel de nociv. În alte cuvinte, de exemplu, o revoluție care are loc pentru a schimba să spunem un regim totalitar, va acționa tot prin aceleași mijloace violente folosite de respectivul regim. Noul status-quo va fi pe față diferit dar în esență același lucru.

Violența naște sau perpetuează violență.

Mi-am adus între timp aminte de faimosul citat al lui Albert Einsten: “Problemele importante cu care ne confruntăm azi nu pot fi rezolvate la acelaşi nivel de gândire la care eram atunci când le-am provocat”.

Drept urmare, dacă ne uităm atent la revoluțiile care au avut loc de-a lungul istoriei, putem remarca faptul că fundamental nu au schimbat mare lucru. Unii dintre voi veți spune că nu este adevărat; Revoluția Franceză a adus democrația, libertatea și drepturile fundamentale ale omului în joc. Dar dacă stai mai bine și analizezi, imediat după revoluție, au mai urmat ani buni de războaie, execuții și probleme sociale. După încheierea perioadei de violență poporul tot a avut de suferit; poate nu de un rege sau împărat dar de politicieni sau dictatori ( în cazul Germaniei etc.).

Fundamental nu s-a schimbat nimic.

Revenind la rebel, el este acela care nu reacționează ci acționează, indirect în exterior și direct în interior. Este vorba despre acea rebeliune din interior care declanșează dorința ta ca individ să te schimbi, să preiei maneta propriei vieți și să o transformi în ceva valoros.

Cele mai grele dar durabile schimbări sunt acelea care apar în timp, din mintea și sufletul fiecăruia dintre noi. 

Adolescenții și tinerii sunt cei mai predispuși la rebeliune. Din păcate mulți înțeleg greșit ideea și se mândresc cu ce sfidare a realizat față de o anumită autoritate: părinți, rude, lege, cadre didactice etc.

Personal pot spune că această schimbare în modul de a percepe actul de rebeliune a venit perfect. De ceva timp simt și știu că sunt pe drumul schimbării fundamentale în interior și singurul regret este că nu a început mai devreme.

Deci, ce doriți să fiți în această viață, un reacționar/revoluționar sau un rebel?

 

 

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Pentru orice nelămurire, întrebare, mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com.

Leave a Reply