Cărțile anului 2017

      No Comments on Cărțile anului 2017

Cărțile anului 2017.

Acesta este al treilea an consecutiv când mă înscriu la Reading Challenge pe Goodreads.ro. Practic la început de an îți setezi un număr de cărți pe care îți propui să le citești pe parcursul lunilor iar site-ul te ajută să îți păstrezi target-ul. Din păcate în anul ce a trecut, 2017, nu mi-am îndeplinit cota iar motivele sunt multiple: am citit cărți care s-au digerat mai greu, o perioadă de două luni am simțit nevoia să fac o pauză, alte evenimente neașteptate.

Acum, la început de an mi-am setat din nou challenge-ul pentru 2018 și pentru că 2017 a trecut, vreau să vă recomand și prezint pe scurt câteva dintre cărțile care m-au influențat cel mai mult.

  1. Puterea prezentului de Eckhart Tolle.

Nu sunt mare fan cărților de spiritualitate însă din când în când mă scufund în cele care au legătură directă sau indirectă cu filosofia budistă. Cartea Puterea Prezentului este o carte simplă și pragmatică, scrisă sub formă de întrebări și răspunsuri și are ca tematică principală importanța Prezentului. Eckhart Tolle începe cartea cu o întâmplare din trecutul său, perioadă în care suferea de anxietate, depresie și cum conștientizarea ființei sale în aici-și-acum l-a ajutat să înțeleagă importanța vieții trăite din plin în prezent, nu într-un trecut apus sau într-un viitor necunoscut. Recunosc, m-a șocat puțin să realizez cât de mult timp petrecem îngrijorându-ne de evenimente din trecut și cât de mult stăm să planificăm și să trăim într-un viitor imaginar. în tot acest timp omitem să realizăm că, de fapt, singurul moment pe care îl putem experimenta este acum, în acest moment, când citești aceste rânduri. Doar acum trăiești, nu în anticiparea rândurilor ce vor urma.

Poate fi achiziționată: aici sau aici

2. Cartea Tibetană a Vieții și Morții de Sogyal Rinpoche.

Acum că stau și mă gândesc mai bine, anul 2017 a fost pentru mine unul învăluit de cărți budiste. Da, sunt un fan al filosofiei lor de viață și o consider foarte pragmatică și liberatoare.

Cartea Tibetană a Vieții și Morții este o carte despre budism însă scrisă pentru mentalitatea occidentală. Sogyal Rinpoche este întruchiparea a două culturi: a fost crescut în budismul oriental și a studiat în creștinismul occidental. Cartea este împărțită în două părți mari. Prima parte este despre viață, sau mai bine spus cum să ne trăim viața în așa fel încât să suferim cât mai puțin; iar a doua parte este despre moarte, altfel spus, cum să ne pregătim pentru ea și..ce urmează după. Trebuie să avertizez că deși cartea oferă o perspectivă integrată a Orientului budist cu Occidentul creștin, fundamental cartea necesită un grad mare de înțelegere și răbdare. La inimă, este o carte despre religia și filosofia budistă.

Ca o ultimă mențiune, când am finalizat cartea mi-am spus următoarele cuvinte: „Ce paradox. Am citit o carte despre budism și m-a ajutat să fiu mai bun creștin”.

Poate fi achiziționată: aici sau aici

3. The Book of Joy: Lasting Happiness in a Changing World de Sanctitatea Sa Dalai Lama și Desmond Tutu.

Momentan această carte nu este tradusă în limba română. Este fenomenală întrucât cartea a fost scrisă în urma zilei de naștere a Sanctității Dalai Lama. Prin urmare, Arhiepiscopul Desmond Tutu, un mare lider spiritual al Africii și prieten apropiat a lui Dalai Lama, i-a făcut o vizită. În acea vizită, cei doi au vorbit despre ce anume îi face pe oameni fericiți și ce nu. Au discutat despre fericire, bucurie, tristețe, furie, trecut, prezent și viitor. Întreaga lor înțelepciune a fost unită într-un dialog ce avea să țină câteva zile și materializată de către Douglas Abrams în această carte. Este simplă, profundă și plină de dragostea emanată de către cei doi lideri spirituali care și-au dedicat viața în slujba umanității.

Poate fi achiziționată: aici sau aici

4. Curajul de a fi vulnerabil de Brene Brown.

O carte pe care o recomand cu căldură pentru toată lumea. Brene Brown a studiat mulți ani ce înseamnă vulnerabilitatea, rușinea și vinovăția. A concluzionat, atât cu ajutorul studiilor cât și în viața personală, că vulnerabilitatea este cheia spre o lume mai bogată în relații sincere și autentice. Cartea este împărțită pe capitole și adresează conceptul de vulnerabilitate în relație cu diferite aspecte ale vieții de zi cu zi.

Poate fi achiziționată: aici sau aici

5. Sapiens de Yuval Noah Harari.

Ultima care pe care o recomand cu multă energie este cartea Sapiens. De fapt este surpiza anului pentru mine. Este o carte pe care am dorit să o lecturez de mult timp însă exista doar varianta în engleză care costa în jur de 80-90 de lei și era greu de găsit (cred că o perioadă doar Okian o avea pe stoc). Între timp această minunată carte a fost tradusă de către Editura Polirom și la jumătate de preț a fost un instant buy for me. Și a fost publicată pe piață la sfârșitul lunii noiembrie, deci cadoul perfect în final de an.

Sapiens este una dintre acele cărți care pur și simplu sparge convenționalitatea. Este o trecere fulger prin istoria speciei umane, homo..si mai exact a genului sapiens..adica varianta noastră. Prezintă într-o viziune nouă traseul nostru evolutiv biologic, științific, cultural, politic etc. și credeți-mă, autorul este cu adevărat un critic documentat când vine vorba de cum vedem în mod tradițional istoria noastră. Dacă ar fi după mine, aș introduce această carte în curicula școalară de liceu. Este un must read!

Poate fi achiziționată: aici sau aici

 

Și aici închid mini lista nu înainte să mulțumesc tuturor autorilor și cărților care m-au acompaniat în anul 2017. Desigur am avut multe de învățat din toate, cele enumerate fiind doar topul 5 a cărților care au lăsat amprenta cea mai vizibilă în conștiința mea.

Urmează 2018 cu ale sale aventuri. Let the books rain!

Comments

comments

Leave a Reply