Astrologie?

      No Comments on Astrologie?

Acum câteva zile am intrat pe Youtube. Printre multele canale la care sunt abonat, la secțiunea recomandări mi-a apărut un video intitulat “The Red Book and The Red Book: Jung, Tolkien, and the Convergence of Images”. ( Cartea Roșie și Cartea Roșie: Jung, Tolkien și convergența imaginilor). Video-ul îl găsiți jos.

De curiozitate, în timp ce lucram pe laptop, am conectat monitorul și am pus să ruleze video-ul pe al doilea display. În scurt timp mi-a captat atenția și practic m-am oprit din lucru.

Scopul acestui articol nu este să povestesc despre acest discurs privind analogia dintre doi titani a culturii: Carl Gustav Jung și John Ronald Reuel Tolkien. Printre altele, la un moment dat în timpul prezentării, Becca Tarnas a făcut o legătură între poziționarea planetelor și creativitatea celor doi autori. Practic a vorbit despre astrologie.

Astrologie..

Astrologia pentru mine este un domeniu greu de digerat. Sunt o persoană care iubește cultura și studiul. În general citesc cărți de specialitate; științifice. Din când în când cochetez și cu acele cărți mai puțin convenționale. Însă astrologia…să spunem că nu sunt genul care caută zodia pereche :)).

Totuși, unul dintre principiile mele de bază este să nu judec până nu cunosc. Așadar, am ascultat explicația acestei doamne despre impactul planetelor asupra vieții lui Jung și Tolkien și a reușit să mă facă puțin curios. După finalizarea video-ului am accesat pagina Google și am scris data mea de naștere și cuvintele: planete, astrologie.

Am găsit o pagină de astrologie pentru zodia mea din data de 15 ianuarie 1990.

Înainte să scriu despre ce am descoperit, vreau să spun că universul creat de Tolkien mă atrage într-un mod inexplicabil. Nu are rost să spun de câte ori am vizionat filmele Stăpânul Inelelor și aproximativ acum 6 luni de zile mi-am setat ca obiectiv studiul cărților sale. Însă din dorința de a găsi cărțile într-o variantă elegantă, chiar dacă mai scumpă, nu am ajuns încă să îmi bag ochii în paginile universului creat de el.

Dar, dorința există.

Și uite așa revin la astrologie. Tot ce spun mai departe nu reprezintă credința mea, doar anumite “aspecte de curiozitate”. Ca fapt divers, sunt o fire profund rațională și cum mă aflu într-un deplin proces de studiu al stoicismului, este cam greu să îmi accesez partea non-rațională. Deci, ce am descoperit?

1. Persoanele născute în ianuarie se află sub influența planetei Saturn. Sunt de tip vizionar și axate pe viitor. Interesant este că, după cum am spus, mă atrage universul creat de Tolkien și da, pot spune că sunt vizionar. Din păcate nu atât de practic, fiind prea mult axat pe a crea decât a acționa :).

2. Culorile mele favorite sunt violet și negru (așa spune astrologia). Ce tareee….sunt amethyst-large_infoînnebunit după culoarea violet. Amethyst-ul și rubinul sunt diamantele care mă caracterizează. ( ador amethyst-ul)

3. Sunt ambițios, organizat, practic, de succes, materialistic și uneori egoist. Hmm.. primele patru da, ultimele..nu chiar. Pot spune că până de curând am fost materialist daar de când studiez filosofia și am intrat în contact cu psihologia existențialistă nu mă prea regăsesc. Nu sunt curios să am cel mai cel obiect. Vreau doar ca în fiecare zi să devin o versiune mai bună decât cea de ieri prin dezvoltare personală/educație. Egoist? Da, sunt, dar nu în sensul convențional. Sunt foarte individualist dar în același timp altruist și asertiv. Cred că tind să fiu perceput ca și egoist deoarece nu fac pe plac tuturor. Respect orice ființă vie dar cer la rândul meu respect. Nu îmi plac jocurile psihologice nocive și nu intru în hora superficialității. Egoist?..nu cred, dar înțeleg de unde vine.

4. Și dacă tot am vorbit despre egoism/individualism, se pare că, din punctul de vedere astrologic, pun foarte mult preț pe dezvoltarea mea. De aici, pot apărea ca fiind mai puțin sociabil și singuratic datorită timpului mult pe care-l dedic acestui scop. Da, mă regăsesc. Nici vorbă de a nu fi sociabil sau să îmi placă singurătatea. Dar nu îmi plac conversațiile goale, fără esență și de asemenea acelea din care nu am ceva de învățat. Profit de clipele de singurătate pentru a mă dedica proiectelor personale dar de multe ori simt nevoia de contact. Nu m-aș putea închide între patru pereți pentru un timp îndelungat.

5. Sunt un lider înnăscut (conf. astrologiei). Cred că aici intervine și modul cum ești crescut. Nu prea mi-am asumat acest rol de lider fiind o personalitate introvertită DAAR nu pot să nu remarc că multe persoane mă abordează în acest fel. Nu știu de ce inspir încredere și siguranță. De asemenea, de multe ori simt ca am această tendință de a interveni și a-mi expune părerea. Ba mai mult, de multe ori știu ce aș fi făcut eu dacă eram în locul liderului. Poate că este un sâmbure de adevăr și ar trebui să explorez mai mult această parte din personalitatea mea.

6. Sunt o zodie de pământ. ADOOR natura. Simt că înnebunesc dacă nu mă simt conectat cu Întregul (termen preluat din stoicism).

7. Sunt o persoană stabilă, calmă și matură. Nu prea am ce comenta mai departe. Așa mă și caracterizez.

8. Sunt ambițios și trebuie ca viața mea să aibe un rost clar cu impact. Din nou, sunt 100% convins. Chiar cred că sunt ușor obsedat de ideea să realizez ceva semnificativ.

9. Fire independentă și atentă la detalii. Mda, guilty as charged/vinovat. Reacționez binișor când îmi este încălcată independența într-un mod deschis, prin dialog, colaborare și sentiment reciproc. Însă persoanele care îmi atacă independența ca și cum este dreptul lor fără a comunica cu mine nu ajung prea departe (recent am descoperit acest lucru). Atent la detalii?? Și să nu vreau sunt. Nu am cum. Sunt chiar mândru de capacitățile mele perceptive.

10. Răbdător, loial și plin de resurse. Da, sunt. Primele două cu siguranță de titan. Plin de resurse? Depinde despre ce resurse vorbim. Dacă sunt de ordin cultural, intelectual da. Altfel, din păcate și spre frustrarea mea, nu sunt chiar atât de flexibil.

11. Cinstit și din această cauză pot răni persoanele din jur. Nu pot spune că rănesc. Sunt o persoană profund empatică și mă calibrez ușor afectiv. Dar sunt și o persoană care cultivă mentalitatea asertivă, și din această cauză poate să supere ce am de spus. Dar fiecare trebuie să ne dezvoltăm, și acest proces doare.

12. Melancolic, cu standarde foarte înalte față de propria persoană. Da, uneori sunt melancolic dar nu consider a fi un lucru negativ. Eu consider că în acele momente ești mult mai conectat cu propriul sine. Standarde înalte…yes, un perfecționist fără doar și poate.

13. Rigid,  îmi vine greu să primesc ceea ce mi se oferă (fie la nivel emoțional, fie la nivel material). Da, am probleme cu rigiditatea. Pentru mine regulile sunt reguli (le critic, contest, și consider că trebuie continuu perfecționate dar le respect atunci când sunt în concordanță cu viziunea mea). Această rigiditate este un aspect la care lucrez activ în prezent. Primesc greu ceea ce mi se oferă. Te ajut dacă ai nevoie și pot dar nu știu să primesc mulțumirea ta, fie emoțională, fie materială.

Șiii pot continua la infinit.

Ideea este că nu cred în astrologie. Ignor complet horoscopuri. Dar sunt o persoană în căutarea dezvolării și nu închid ochii. Am rămas plăcut surprins să văd că ceea ce mi-a oferit astrologia vis-a-vis de data nașterii. Mă caracterizează într-o măsură considerabilă.

Sfatul meu este să fiți deschiși la tot și să puneți un semn de întrebare la orice. Nu închideți nici un ochi și absorbiți tot ceea ce este pozitiv și contribuie la a vă descoperi și înțelege.

Dacă sunteți interesați în video-ul cu privire la analogia dintre cele două cărți roșii: Jung și Tolkien (nu are subtitrare în limba română) click aici.

 

Comments

comments

TelbiszSergiu

About TelbiszSergiu

Sergiu sunt și doresc ca prin cuvintele așternute pe acestă pagină și blog,să îmi aduc propria contribuție la o deschidere cât mai mare spre explorarea interioară, care este cea mai importantă, urmată de o reflexie a propriului potențial spre exterior. Sunt psiholog și psihoterapeut format pe Psihoterapie Integrativă precum și în training pe Analiza Tranzacțională. Pentru orice nelămurire, întrebare sau dorința de a lucra împreună într-un context terapeutic (locația este în Timișoara, strada Lucian Blaga nr. 2, ap. 5), mă puteți contacta folosind formularul de contact al site-ului sau pe adresa de e-mail: sergiu.telbisz@gmail.com. În cadrul ședințelor de psihoterapie putem aborda subiecte variate într-un cadru sigur și de acceptare. Lucrez preponderent cu adolescenți și adulți. Ofer consiliere psihologică, dezvoltare personală precum și terapie pe teme existențiale, anxioase, cognitiv-comportamentale, emoționale etc.

Leave a Reply