Recenzie Solenoid de Mircea Cărtărescu

solenoid_1_fullsizeSolenoid de Mircea Cărtărescu este cea mai recentă carte citită de mine.

Este o carte care m-a zdruncinat, uimit și plictisit în același timp. Să fie rețeta unei cărți bune?

O carte care îți trezește toate emoțiile primare, te forțează să vezi peste ceea ce este evident, să privești în interior pentru a vedea spre exterior.

”Era o zi de iarnă când mă plimbam prin Librăria Cărturești în Timișoara. Atunci am pus pentru prima dată ochii pe cartea intitulată Solenoid de Mircea Cărtărescu.

Neștiind despre ce subiect tratează cartea, am intrat pe drăguțul Google cu scopul de a căuta o recenzie sau un articol despre aceasta. Spre nemulțumirea mea, nu am găsit nimic convingător, în afară de mini recenzii pe goodreads și câte un articol de blog, unde, spre surprinderea mea, cartea este puternic criticată.

M-am retras din librărie fără să o cumpăr.

Întâmplarea a făcut ca peste câteva zile să fim anunțați de o viitoare conferință în cadrul Universității de Vest din Timișoara având ca temă : ”Discuții despre Solenoid” cu însuși autorul ei, Mircea Cărtărescu.

Desigur că am participat, însă, din nou, deși mi-a stârnit curiozitatea, nici atunci nu am fost sigur că doresc să o citesc.  Totuși am riscat, și am cumpărat-o cu tot cu semnătura autorului.

De ce am făcut această mică introducere? Pentru că sunt sigur că sunt multe persoane care trec prin aceeași trăire ca mine. Este cartea bună? Merită?

Nu sunt aici să fac promovări sau marketing. Nu sunt critic literar. Nu dețin în prezent o vastă cultură literară. Sunt un iubitor de cărți și povești. Sunt un psiholog pasionat de filosofie și istorie. Din această perspectivă doresc să priviți acestă ”recenzie”.

Recunosc, este dificil să spun ce este această carte. Cred că din acest motiv este fie iubită fie aspru criticată.

Consider că modul cum percepi această carte este puternic influențat de propriul trecut. Ba mai mult, de propria ta personalitate.”

Acesta este un minuscul articol pentru a anunța că am scris o recenzie pe Goodread.ro despre Solenoid.

Pentru a citi întregul articol, apăsați aici. Pentru a o cumpăra accesați aici.

 

Comments

comments

About TelbiszSergiu

Vă salut cu drag! Mă numesc Sergiu și sunt un tânăr cu pasiune pentru tot ce înseamnă a cunoaște. Doresc prin acest site să vă transmit cât mai multă informație utilă într-un mod cât mai plăcut. Sunt student la Facultatea de Sociologie și Psihologie, specializare Psihologie și urmez o formare în psihoterapie integrativă.

Leave a Reply