“Existența e dinamică, nu e statică”-Osho

Buddhist Monk on the Mekong River at Sunset

Un maestru zen și-a întrebat discipolul: “Ce e Dumnezeu?”

Discipolul s-a înclinat și a rămas tăcut. Maestrul l-a binecuvântat și a zis: “E bine. Mă bucur.”

A doua zi, maestrul l-a întrebat din nou pe discipol: “Ce e Dumnezeu?”

Sigur că acum discipolul știa deja ce are de făcut, așa că s-a înclinat, a făcut o plecăciune încă și mai adâncă decât în ziua precedentă, a rămas tăcut, ba chiar a închis ochii, iar maestrul l-a pocnit zdravăn în cap, zicându-i:” Nătărăule! ”

Discipolul a fost uluit și a întrebat :”Dar ce s-a întâmplat? Ieri ai fost atât de mulțumit, iar răspunsul meu a fost tot acesta – ba chiar răspunsul de azi a fost mai reușit decât cel de ieri!”

Maestru i-a zis: “Tocmai aici e greșeala: ieri a fost ieri, azi e azi. Acum nu faci decât să repeți o formulă învățată pe de rost. Acum nu mai ești sincer, nu mai ești spontan, nu mai ești responsabil. Acum ai învățat trucul. Cum ar mai putea același răspuns să fie corect și astăzi? Au trecut douăzeci și patru de ore, a curs multă apă pe Gange.”

(“Trăiește în felul tău. Ce înseamnă cu adevărat să fi rebel?”- Osho, editura Litera)

 

 

Comments

comments

About TelbiszSergiu

Vă salut cu drag! Mă numesc Sergiu și sunt un tânăr cu pasiune pentru tot ce înseamnă a cunoaște. Doresc prin acest site să vă transmit cât mai multă informație utilă într-un mod cât mai plăcut. Sunt student la Facultatea de Sociologie și Psihologie, specializare Psihologie și urmez o formare în psihoterapie integrativă.

Leave a Reply